De Mini Dax future traden (2)

Buy The Morning Dip

Een interessante strategie voor DAX-daghandelaren is de Buy the Morning-Dip- strategie. Hij bestaat al enige tijd, en veel futures-traders hebben met deze eenvoudige gedachte flink wat geld verdiend. Al is deze strategie misschien niet zo populair of bekend; dit betekent echter niet dat hij niet meer werkt. Aangezien het over een trendvolgende strategie gaat zetten traders deze met name in duidelijke trend markten in. In zijwaartse markten fuctioneert de strategie echter volgens het principe van steun en weerstand ook.

Exploiteer zwakte in de ochtend

Het uitgangspunt van deze strategie is dat er tijdelijke periodes van zwakte ook in sterke stierenmarkten kunnen opduiken. Dit betekent niet dat de trend voorbij is. Soms wordt de DAX in de morgenhandel verkocht. De oorzaken kunnen divers zijn. Een aandeel uit de DAX kan met slecht nieuws de index naar beneden trekken, maar ook gewoon winstname kan een rol spelen.

Goede koopgelegenheid

In ieder geval zijn deze tijdelijke zwaktes in de ochtend vaak zeer goede mogelijkheden voor daghandelaren die op zoek zijn naar een koopkans in de stijgende trend. Men kan vaak constateren dat de DAX dan rond belangrijke levels of ondersteuningslijnen draait. Het grote voordeel van deze levels is dat de trader zijn kooppositie met een relatief nauwe stop-loss kan beveiligen. Om deze levels te kunnen identificeren schakelt men het best op een hogere tijdseenheid zoals de 4-uur-grafiek.

FDAX, 4-uur-grafiek van 5 tot 20 oktober 2015

Dip_1

Bron: tradingplatform NanoTrader Full

Op de 4-uur-grafiek van de FDAX is er een duidelijke opwaartse trend te zien. In de laatste paar dagen leek de futures echter wat moeite te hebben met het overwinnen van een swing-high van 7 oktober 2015 aan 10.095 punten (blauwe horizontale lijn). In de dagen erna probeerde de FDAX dit niveau meerdere malen te overwinnen maar faalde aanvankelijk.

Eerst bij de tweede poging op 15 oktober kon de FDAX een slotkoers boven dit niveau zetten. Het is bijna één van de klassiekers van de technische analyse dat dergelijke levels niet zomaar kunnen worden overwonnen. En zo zien we hoe de FDAX dit level in de volgende dagen herhaaldelijk heeft getest. Dit gebeurde ook op de ochtend van 20 oktober. We bekijken deze situatie even op de 15-minuten-grafiek.

FDAX, 15-minuten-grafiek 20 oktober 2015

Dip_2

Bron: tradingplatform NanoTrader Full

We zien dat de FDAX in het begin van de handel van 20 oktober het hoogtepunt van de vorige dag probeerde te overwinnen, maar er niet in slaagde. Het resultaat was een verkoopgolf die om 10u00  startte. Deze leidde de futures tegen 11u00  weer naar het 10.095-level. Kortstondig ging het ook eronder (stopfishing!), maar de DAX kon zich daarna tegen 12u00 precies op dit level stabiliseren.

De tweede dip (groene pijl) lag duidelijk boven de 11u00 -dip wat op zich al een belangrijke indicatie voor de handelaren was dat de stieren nog steeds het laatste woord hadden. Deze tweede dip bleek dan het perfecte instapmoment te zijn voor de tegenbeweging die ongeveer het 50% retracement van de sell-off bereikte.

Een handelaar in de mini-DAX zou deze trade met één contract met een stop-loss van 20 punten kunnen doorvoeren. Dit betekent een risico van 100 euro. Het koersdoel op het 50%-retracement zou ongeveer 50 DAX punten hebben opgeleverd. In de mini-DAX betekent dit 250 Euro per contract. Dit komt overeen met een risk-reward ratio van 1: 2,5. 


Gratis orders futures trading.


 

Gratis webinars