Een volatiele markt

De oliemarkt met zijn sterke volatiliteit is een magneet voor adrenaline- gedreven traders die snel in de markt stappen om hem weer snel te verlaten. Afhankelijk van de vaardigheid zijn hoge winsten mogelijk, mits de trader de  specifieke kenmerken van deze grondstofmarkt begrijpt. In deze reeks artikelen willen we een aantal strategieën op de olie-futures bespreken. Maar eerst willen we ons vertrouwd maken met de contract-specificaties.

Een belangrijke opgave in de energiesector

De futures en opties op Light Sweet Crude Oil van de Amerikaanse soort West Texas Intermediate (WTI) zijn de meest verhandelde energiecontracten wereldwijd. Bovendien spelen zij een belangrijke rol in het risicobeheer van de mondiale energiesector. De redenen liggen voor de hand. Het contract heeft het diepste orderboek, het grootste deel van de klanten en een hoge mate van transparantie. Vaak worden meer dan 300.000 contracten dagelijks verhandeld. Het open interest ligt meestal boven de 1 miljoen lots.

CME, Chicago Mercantile Exchange

Het futures-contract met het symbool CL wordt aan de New York Mercantile Exchange (NYMEX) sinds 1983 verhandeld. De NYMEX is onderdeel van de CME Group. CME is de afkorting van de Chicago Mercantile Exchange met  hoofdkantoor in Chicago, Illinois. De CME is opgericht in 2007 uit de fusie van de beurzen van de Chicago Board of Trade (CBOT) en de Chicago Mercantile Exchange (CME). De listing aan een gereglementeerde beurs is een waarborg voor maximale transparantie in deze markt. Trading-uren zijn van zondag tot en met vrijdag 6:00 pm tot 5:00 pm (lokale tijd). Er is een dagelijkse pauze van 45 minuten vanaf 5:15 pm (00.45 uur Europese tijd).

Contract-specificaties

Indien u plant met deze future te traden, doet u er goed aan u met de contract-specificaties vertrouwd te maken. De ruwe olie futures vervallen maandelijks. Het is daarom belangrijk dat u het juiste contract met de hoogste liquiditeit verhandelt. Ook zou u nooit in een situatie mogen geraken waarbij u  de olie moet leveren. Het is vandaar raadzaam de positie een paar dagen voor de vervaldatum te sluiten. Het verval in dit contract is meestal rond de twintigste van de maand. Concreet: de handel wordt stopgezet op de derde werkdag voorafgaand aan de 25e kalenderdag van de maand die valt vóór de vervalmaand. Met andere woorden, het oktober-contract eindigt rond 20 september.

Margin vereisten

De margin vereisten voor de aankoop (of de short-positie) van een CL-contract variëren en zijn meestal berekend op basis van de actuele volatiliteit in de future. Momenteel (september 2015) wordt een marge voor intraday-posities van 3162,50 US-Dollar gevraagd. Wilt u een futures-positie “overnight” aanhouden dan wordt 6325 US-dollar vereist.

Contractgrootte

Denkt u ook aan de contractgrootte van olie-futures. Deze zijn gebaseerd op 1000 vaten ruwe olie. Elk punt in de CL heeft dus een waarde van 1000 US-Dollar. De kleinste trading-eenheid is 1 tick of 1 cent, die precies 10 US-Dollar waard is. Beweegt zich de future bijvoorbeeld  $ 48,30 naar $ 48,60 of 30 tics, betekent dit dat u per contract 300 dollar meer of minder op uw rekening heeft.

Omdat deze markt vooral ook voor daghandelaren kansen biedt, willen we in de volgende artikelen ingaan op een aantal intraday-strategieën in de olie futures.


Gratis orders futures trading.


 

Gratis webinars