Marge en hefboom

Om een future- contract te verhandelen moet de trader niet  het volledige bedrag van dat future- contract op zijn rekening hebben.  Er is echter  wel een minimale dekking, ook ‘borg’ of ‘margin’ genoemd, vereist.

De  vereiste dekking wordt bepaald door de beurs en verschilt van future tot future. De minimale borg ligt doorgaans tussen de 5% en 20% van de nominale waarde van de future.

Er bestaat een margin ‘intraday’ en een margin ‘overnight’.  De ‘intraday’ margin is de minimale borg die vereist wordt voor een positie die nog dezelfde dag wordt gesloten.  De ‘overnight’ margin ( meestal het dubbele van de ‘intraday’ margin) is de dekking die men nodig heeft op rekening om de positie meer dan één nacht te kunnen aanhouden.

Het is niet de beurs of de broker die de hefboom bepaalt maar de belegger zelf. Een belegger die 10.000 € op rekening heeft en een futures contract koopt met een nominale waarde van 10.000 € zal handelen zonder hefboom.  Een belegger die slechts 5.000 € op rekening heeft en een future- contract koopt met een nominale waarde van 10.000 € handelt met hefboom 2.

De ‘margins’ die doorgaans vereist worden door de beurzen zijn klein. Het is dus mogelijk om futures te verhandelen met vrij grote hefboom. Wees matig met die hefboom, zeker wanneer u een beginnende trader bent .  Hier vindt u de margin van de meest verhandelde futures.

Een voorbeeld van de CAC40 (FCE)

De nominale waarde van dit contract ligt vast op de CAC40 index  x 10 €. Wanneer deze index bv. aan 3.600 punten noteert dan is de nominale waarde van dit future contract 3.600 x 10 € = 36.000 €.

De intraday margin voor deze future is momenteel 2.000 €.

De overnight margin bedraagt 4.400 €.

De belegger moet minimum 2.000 € op rekening hebben voor hij een long of short positie kan innemen op  een future contract van de CAC40.

Stel dat deze belegger juist 2.000 € op rekening heeft en hij koopt  een contract op de CAC40  future dan handelt hij met een hefboom van 18. ( = 36.000/2.000 )

Dergelijke hoge hefbomen zijn niet aan te raden. Gebruik een matige hefboom. Een positie openen met zo ’n  hoge hefboom is niet beheersbaar. 5 € verliezen (een half index-punt) brengt uw minimale borg tot 1.995 € wat voor uw broker een reden kan zijn om uw positie op de CAC40 future te sluiten.

Uw winst/verlies op uw open posities op futures wordt dagelijks gecrediteerd of gedebiteerd op uw rekening.

 


Gratis orders futures trading.


 

Gratis webinars