RSI 2P, een daytrading-strategie

Terug naar het gemiddelde

De trader Larry Connors ontwikkelde deze mean-reversion-strategie. De Premisse van dit type strategieën gaat er van uit dat de koers na het bereiken van significante pieken en dalen terugkeert naar een gemiddelde waarde. De strategie werkt ook met een voortschrijdend gemiddelde van 200 periodes als trendfilter. Signaliseert het gemiddelde een positieve trend dan probeert het systeem oververkochte situaties te lokaliseren en gaat vervolgens long. Bij een negatieve trend zoekt het systeem naar overgekochte niveaus en gaat short. Connors gebruikt daarvoor de 2-periodes RSI indicator.

EUR / USD 60 minuten-grafiek

EURUSD_RSI_2P_1

De blauwe lijn op de bovenstaande grafiek is het 200 periodes voortschrijdende gemiddelde. Ligt de koers eronder, en is dus de achtergrond rood gekleurd, dan worden slechts verkoopsignalen gegenereerd. Op de twin chart (onderstaande grafiek) zien we de 2-periodes RSI indicator (blauwe lijn). Zodra de RSI, de  horizontale lijn bovenaan snijdt (rode pijl) gaat het systeem short. Zodra de RSI  de onderste oversold-lijn kruist, sluit het systeem de positie (blauwe pijl). In dit geval werd er een kleine winst van 6 pips in de EUR/USD gerealiseerd. Niet weergegeven op de grafiek is de stop-loss order. Deze is echter ver weg, namelijk 3% prijsverandering t.a.v. de instapkoers.

Backtest EUR/USD 2007-2015

EURUSD_RSI_2P_eval

Hoewel het gemiddelde verlies (rood) van deze strategie aanzienlijk hoger was  dan de gemiddelde winst (groen) leverde de backtest in de periode van oktober 2007 tot februari 2015 toch een aanzienlijke winst van $ 63.455.94 op. De maximale drawdown van 9391,93 $ ligt binnen het aanvaardbare bereik. De winst kwam natuurlijk grotendeels dankzij de hoge hitrate van 68,20% (blauwe pijl) tot stand. Een niet onbelangrijk psychologisch voordeel voor de trader...

EUR/USD equity curve

EURUSD_RSI_2P_equity

De equity curve illustreert duidelijk dat deze strategie over een langere periode (7 jaar) winstgevend was, ongeacht de marktsituatie of volatiliteit overigens. Een domper blijft: de trader moet in staat zijn om (de zeer vlak verlopende)  drawdownphases van meer dan een jaar uit te houden..

EUR/USD resultaten okt. 2014- febr. 2015

EURUSD_RSI_2P_results

We hebben ook de resultaten van de afgelopen maanden bekeken. Opvallend zijn natuurlijk de constante winsten (blauwe balken). Net zo opvallend zijn echter ook de drie zeer grote verliezers (rode pijlen), die meer dan 100 pips groot waren. De toch wel zeer riante stop van 3 % heeft er natuurlijk mee te maken. Deze verliezers zijn trouwens ook significant groter dan de grootste winnaars. Een goede trader moet echter in staat zijn om dergelijke verliezen te beperken en daarmee zijn prestaties te optimaliseren.

DAX, equity curve 2007-2015

DAX_equity_RSI_2P

We hebben de strategie ook op de DAX getest. De resultaten voor de periode 2007-2015 zijn echter minder sprankelend ...

Dow Jones equity curve 2007-2015

DJ_equity_RSI_2P

In de Dow Jones ziet het er een beetje beter uit, maar de trader moest in de periode 2010-2013 een zeer lange drawdown-fase (blauwe zone) uithouden.

GBP/USD, equity curve 2007-2015

GBPUSD_equity_RSI_2P

De resultaten in de GBP/USD zijn dan weer te vergelijken met die van de EUR/USD. Dit staat het vermoeden toe dat de RSI 2P in de laatste 7 jaar duidelijk beter presteert in valuta dan in indices.

Conclusie

De RSI 2P van Larry Connors lijkt ons een robuuste strategie die vooral in valutaparen goed presteert. We kunnen ons deze strategie heel goed als een stabiliserende factor in een portefeuille van verschillende strategieën voorstellen. De signalen zijn gemakkelijk te begrijpen. Wij kunnen de RSI 2P daarom ook graag aan beginnende daytraders aanbevelen.

De volledige beschrijving van de strategie vindt u hier:

Futures

 


Gratis orders futures trading.


 

Gratis webinars