Momentum Pinball

Pullbacks verhandelen!

De bekende handelaars Linda Raschke en Larry Connors ontwikkelden een range break-out-strategie en noemde hem Momentum Pinball. Volgens de auteurs zou de strategie voor pullbacks van 1-2 dagen onverslaanbaar zijn. De strategie is gebaseerd op de geagregeerde Pinball indicator. Hij tekent een 3 periodes RSI (Relative Strength Indicator) van één periode ROC (Rate of Change).

Een eenvoudige strategie

Omdat de Pinball indicator tussen twee trigger-niveaus heen en weer springt genereert hij signalen voor de volgende dag. Indien de markt de volgende dag uit een bepaalde range uitbreekt, opent de trader een positie in de richting van het signaal. Raschke en Connors legden twee trigger-niveaus vast om koop- en verkoopsignalen te genereren. Sluit de indicator onder het trigger-niveau  zal de trader op zoek gaan naar koopkansen. De Momentum Pinball strategie is eenvoudig te begrijpen en kan worden uitgevoerd op alle indices en aandelen. De handelaar kan gebruik maken van futures en aandelen. Dit kan handmatig of (semi) automatisch gebeuren.

CAC40, Daggrafiek

CAC40_daily

De bovenstaande daggrafiek van de Franse CAC40-index toont de Pinball-indicator. Men ziet duidelijk hoe hij tussen de koop- en verkoop-niveaus heen en weer springt. Het laatste signaal (pijl onderaan rechts) was een koopsignaal. De trader koopt echter niet op de volgende dag bij het opengaan van de markt. Hij moet het eerste handelsuur afwachten en dan een stop buy boven de highs en een sell stop onder de lows van de trading-range plaatsen.  

Backtests

We hebben de strategie op 3 markten getest en kwamen tot de volgende conclusies:

De strategie voerde in een periode van 13 maanden 56 transacties door op de FDAX. Daarvan waren er 26 winnende trades of een hitrate van 46,43%. Het gemiddeld verlies lag echter met 8733 euro duidelijk boven de gemiddelde winst. De profit factor lag overeenkomstig bij 0.53.

Een gelijkaardig beeld kwam naar voor in de Eurostoxx50-futures. Hier werden in dezelfde periode 48 transacties uitgevoerd. De hitrate lag hier met 24 trades precies op 50%. Het gemiddeld verlies lag ook hier met 1015 euro  hoger dan de gemiddelde winst, namelijk € 825. De profit-factor was derhalve 0.81.

En ook op de Franse CAC40-futures verkregen we bij de test een vergelijkbaar resultaat. Hier haalde de strategie een hitrate van 54,72% (29/24). Maar ook hier lag het gemiddelde verlies met 1448 euro hoger dan de gemiddelde winst met 931 euro. De winst factor was 0,78

Conclusie:

Bij geen van de drie tests kon de Momentum Pinball-strategie winst maken. Wij willen echter aan deze backtest niet al te veel belang hechten. Hij had immers slechts betrekking op een periode van 13 maanden. Bovendien werden er in alle drie de markten minder dan 60 transacties uitgevoerd. De belangrijkste factor bij elke strategie is nog steeds de trader die hem uitvoert. Een trader kan door middel van het risicobeheer en de trade-selectie de winstgevendheid van een strategie opvoeren. Wij gaan er van uit dat dit ook bij de Momentum Pinball-strategie het geval zal zijn.

De volledige beschrijving van de strategie vindt u hier:

Futures

 

 


Gratis orders futures trading.


 

Gratis webinars