Siworks Automated Trendline

Automatische trendlijnen

Trendlijnen zijn in de technische analyse van toepassing om de hellingshoek en het voortbestaan ​​van een trend te visualiseren. Ze worden op vele manieren gebruikt maar het is zelfs in de vakliteratuur niet altijd duidelijk hoe ze moeten getekend worden. Het Duitse bedrijf SignalWorks heeft een strategie ontwikkeld die trendlijnen op een grafiek automatisch berekent en registreert. Stijgt of daalt een koers over of onder een trendlijn dan worden koop- en verkoop-signalen gegenereerd. Om bijvoorbeeld een ​​stijgende trendlijn te tekenen zijn er twee significante lows nodig. We hebben de strategie op een aantal indices getest.

FDAX, 15-minuten grafiek

Siworks_FDAX_1

Stijgende trendlijnen zijn in het systeem rood terwijl dalende trendlijnen blauw getekend zijn! Bij een slotkoers van de 15 minuten-candle onder de stijgende trendlijn werd op 29 mei 2015 in de FDAX aan een koers van 11.528.0 een short-signaal gegenereerd. De trade werd de volgende ochtend aan 11.482.0 gesloten. Dit leverde een winst van 46 punten of 1150 euro op.

In de standaardversie van deze strategie is het systeem permanent in de markt. Een short-positie wordt slechts gesloten als het tegengestelde signaal optreedt. Dan is het systeem automatisch long. Maakt de trader van de filter "alleen longposities" gebruik dan is automatisch een vaste stop van kracht.

FDAX, long-short equity curve 2010-2015

Siworks_FDAX_L_S

De equity curve van de laatste 5 jaar illustreert het belang van de long- of short- filter. Op de bovenstaande grafiek is het verloop van de DAX-futures van 2010 tot mei 2015 te zien. De onderstaande twinchart toont aan dat het systeem in de standaard-versie niet rendabel was. 

FDAX, equity curve long only, 2010-2015

Siworks_FDAX_L

Indien de trader in deze periode alleen longposities zou hebben gehandeld dan zou het systeem wel degelijk een positief resultaat hebben behaald. De trader moest dan wel twee jaar wachten tot het systeem er in slaagde de nullijn (blauwe lijn) te verlaten. Duidelijk te zien is ook de terugval van de resultaten tijdens de zomercrash van 2011. Deze verlopen parallel met de koersen. Dit illustreert dat de strategie in wezen een trendvolgend systeem is. Helaas stelt de maker van het systeem geen instrumenten ter beschikking om stierenmarkten en berenmarkten te identificeren. Dit aan de trader overlaten is hoegenaamd geen bewijs van een grondige ervaring in de omgang met trendvolgende systemen.

FDAX long only backtest, 2010-2015

Siworks_FDAX_L_eval

Typische voor trendvolgende systemen is de traditioneel lage hitrate (33,20%, blauwe pijl). De hoge drawdown (rode pijl) is ook niet ongewoon voor een dergelijke strategie. En logisch gezien moet de gemiddelde winst aanzienlijk hoger zijn dan het gemiddelde verlies, hetgeen het geval is. De profit factor ligt echter met 1.07 ternauwernood boven 1...

Stoxx50 long only, equity chart

Eurost50_equity_L

We hebben ook enkele tests op de Stoxx50 Futures uitgevoerd. Zowel de long-short-versie als ook de long-only-versie van het systeem konden niet overtuigen, wat de equity chart duidelijk laat zien. Alhoewel slechte prestaties van de long-only aanpak in een berenmarkt (zoals in 2008) als normaal moeten worden beschouwd kon het systeem van de in 2009 beginnende stierenmarkt er op geen enkele wijze van profiteren. Vergelijkbare resultaten stelden we ook in de CAC40 vast.

Conclusie:

De Siworks Automated Trendline kon ons niet echt overtuigen. Alleen in FDAX long only maakte het systeem ​in de laatste 5 jaar winst. Dit gebeurde dan wel op voorwaarde dat de trader zo vooruitziend was dat hij slechts long-signalen zou hebben verhandeld.

De volledige beschrijving van de strategie vindt u hier:

Futures

 


Gratis orders futures trading.


 

Gratis webinars