Three Line Break Kanaal

Countertrend-signalen

Countertrend-traders gaan ervan uit dat elke trend – hoe sterk ook - uiteindelijk tot een einde komt. Zij zijn vooral aan de trendkering  geïnteresseerd en willen natuurlijk zo vroeg als mogelijk een positie vooraleer de "nieuwe trend" start. Nu bestaan er in de technische analyse tal van instrumenten om countertrends te identificeren. Één van de meest effectieve is het Three Line Break-kanaal.

Sterke prijsverandering als trendkering

Het bijzondere aan het Three Line Break-kanaal is het feit dat het alle tijdselementen negeert en eerst van kleur verandert als de koersbeweging een bepaalde omvang bereikt. Ondanks de volatiliteit en de af en toe optredende pullbacks tekent dit grafiektype de trend gewoon verder. Stelt het kanaal een echte trendbreuk vast verandert de kleur en genereert een countertrend-signaal.

Mini- DAX futures, 15-minuten-grafiek

TLB_1

Dit voorbeeld uit de Mini-DAX-future illustreert het voordeel van het Three Line Break-kanaal zeer goed. Zolang de kleur van het trendkanaal rood is zoals op de linkerkant van de grafiek gaat de indicator van een verder dalende markt uit. Een trendkering zal alleen worden vastgesteld als de slotkoers boven of onder de high en low van beide Three Line Break-lijnen ligt. Dit was in dit voorbeeld bij de groene pijl onderaan het geval. Hier werd een koopsignaal geactiveerd, dat goed was voor 250 punten in de Mini-DAX-future (dit komt overeen met € 1.250 per verhandeld contract).

Het voorgaande short-signaal was nog lucratiever (rode pijl in de linkerbovenhoek van de grafiek). Hier waren meer dan 300 punten in de Mini-DAX-future mogelijk, wat overeenkomt met 1500 € winst per verhandeld contract.

Aangezien het Three Line Break-kanaal gewoon wordt geprojecteerd op een candlestick treedt hij als signaalgever op die de ruis in de koersen eruit filtert. Dat maakt deze indicator tot één van de makkelijkst te begrijpen trading-signalen en is dus ook zeer goed geschikt voor beginnende traders.

Mini-DAX-Future, 15-minuten-grafiek

TLB_2

Dat het Three Line Break-kanaal geen onfeilbaar instrument is illustreert de bovenstaande grafiek van de Mini-DAX-future. We zien 3 signalen (twee koop- en één verkoopssignaal), waarvan de eerste twee tot verlies leidden. Zowel het eerste koop-signaal als ook het daaropvolgende short-signaal ontstonden binnen een nauwe range van slechts 50 punten (blauwe horizontale lijnen). Deze range kon duidelijk worden geïdentificeerd. Alhoewel de handelssignalen geldig waren doken ze in het kader van deze range op.

Uiterlijk na het eerste verlies zou de trader moeten voorzichtig zijn. Zeker, het short-signaal was een uitbraak naar beneden uit de range maar de koersen liepen kort daarop terug in de range.

In zulke gevallen moet het risicobeheer van de handelaar goed werken om de schade zo klein mogelijk te houden. In principe is het zelfs beter een pauze in de handel te houden, zolang de koersen de range niet echt verlaten. Het tweede koopsignaal (groene pijl) moet in die zin ook met scepsis worden beschouwd. Op het ogenblik van het signaal was er nog steeds geen breakout uit de range.

Conclusie:

Het Three Line Break-kanaal kan een zeer waardevol hulpmiddel zijn om langer durende trends in de markt te identificeren. De handelaar moet wel voorzichtig zijn om het verlies in zijwaartse markten zoveel als mogelijk te beperken en eventueel een handelspauze inlassen.

De volledige beschrijving van de strategie vindt u hier:

Futures


Gratis orders futures trading.


 

Gratis webinars