MACD Divergentie

De MACD-indicator

De Moving Average Convergence Divergence (MACD) werd in 1979 uitgevonden door Gerald Appeal en is één van de bekendste indicatoren in de technische handel. Men kan de MACD zowel als trend- als ook als momentum-indicator inzetten, maar één van de meest populaire methodes is de identificatie van een verschil tussen de prijs en de indicator. Dit verschil , divergentie genoemd, duidt vaak op een verzwakking van de huidige trend en kan daarom als signaalgever worden gebruikt.

De Franse trader Eric Lefort ontwikkelde dit trading-signaal, waarbij de handelaar een ​​positie kan innemen zodra hij een afwijking tussen de slotkoers en de MACD-indicator vaststelt. Deze werkwijze wordt wereldwijd gewaardeerd en tal van handelaren gebruiken hem omwille van zijn eenvoud en flexibiliteit. Hoewel de werkwijze geen exacte entry- en exitsignalen biedt behoort ze toch tot één van de meest betrouwbare signalen.

CAC40, 15-minuten grafiek

MACD_Divergenz_1

In dit voorbeeld zien we op de Franse CAC40-index-futures een klassiek koopsignaal. Nadat de koers een nieuw dieptepunt had bereikt, werd dit niet bevestigd door de MACD-indicator. Integendeel, de MACD vormde een hogere low, wat op een stijgende trend wees (groene lijn onder de indicator). Daardoor was aan de voorwaarden voor een koop-signaal voldaan.

FDAX, 15 minuten-grafiek

MACD_Divergence_2

Dat de MACD-divergentie-methode niet onfeilbaar is bewijst het bovenstaande voorbeeld uit de FDAX. In dit geval steeg de koers, maar de MACD vertoonde een dalende trend. De divergentie genereerde dus twee verkoop-signalen na  elkaar, maar beide leidden tot verlies. Het is echter interessant dat de hoofdtrend in de FDAX op dit ogenblik duidelijk stijgend was. Deze trend werd door de MACD niet bevestigd. Men kan zich dus de vraag stellen of de uitvoering van de signalen niet moet worden gedaan in het kader van de marktomstandigheden.

Met de trend handelen

Gaat de hoofdtrend naar boven zou een trader moeten overwegen of hij verkoopssignalen in aanmerking neemt. Eerder lijkt ons de MACD-divergentie een uitstekende methode om precies in een stijgende markt naar geschikte koopsignalen op zoek te gaan. In een dalende markt dan naar verkoopssignalen.

Blind handelen van divergenties zonder verwijzing naar de algemene context van de markt levert te veel valse signalen op zodat de strategie niet meer rendabel is. Slaagt de trader er in de hoofdtrend te herkennen kan deze strategie een succesvol instrument zijn om uitstekende signalen te vinden. Deze trades duren dan vaak ook langer en leiden met een goed positie-management tot zeer aantrekkelijke risk-reward ratio's. Voor deze aanpak raden wij u aan van de semi-automatische of zelfs automatische tactic orders in de Nanotrader  gebruik te maken.

FDAX, 15-minuten grafiek

MACD_Divergenz_3

Als voorbeeld voor deze optie dient het koopsignaal in de FDAX (groene pijl). Dit signaal kwam er na een duidelijke divergentie tussen de prijs en de indicator. Op het hoogtepunt van de trade zouden meer dan 400 punten in FDAX mogelijk zijn geweest (10.000 euro per verhandeld contract!). Tijdens deze trade dook er ook een short-signaal op (rode pijl), dat de trader gerust kon ontkennen. Het signaal bleek weinig effect te hebben en zou tot verlies hebben geleid.

De volledige beschrijving van de strategie vindt u hier:

Futures


Gratis orders futures trading.


 

Gratis webinars