Hamer rebound

Hamer Patroon duidt op rebound

FDAX, 30-minuten-grafiek, hamer

Hammer

De hamer is in de taal van de Japanse candlesticks een belangrijk patroon dat  weliswaar vaker opduikt maar toch in de context van de technische opbouw van de markt moet worden opgevat. Het patroon verklaart als het ware zich zelf. De beren zijn er in geslaagd een nieuwe low (pijl) te produceren. Ze konden dit prijsniveau echter niet houden. Dit illustreert de lange schaduw onder het hamerlichaam. Dit betekent dat de stieren tijdens deze periode de controle heroverden.

De eerste kopers verschijnen!

Dit feit mag niet worden onderschat. Het betekent dat de beren inderdaad nog steeds actief zijn, maar er niet meer in slagen om de prijs laag te houden. Kopers zijn in de markt gekomen en beginnen hem op een laag niveau op te kopen. De kleur van het hamerpatroon speelt niet zo'n belangrijke rol. De beslissende factoren zijn het kleine hamerlichaam en de lange schaduw  eronder.

Eerste aanwijzingen van een trendkering

Duikt dit patroon nu na een herkenbare neerwaartse trend op, krijgt het symbool nog meer gewicht. Dit signaal kan dan worden beschouwd als vrij trendafzwakkend en duidt reeds het begin van een nieuwe opwaartse trend aan. In die zin moet het in combinatie met twee of drie bearishe kaarsen als trendomkeer worden gezien. Vooral op hogere tijdniveaus in aandelenindices wijst een hamer vaak op het sluiten van short-posities. Duiken op dit ogenblik ook kopers op, creëert de grafiek dit typische patroon. Het is alsof de koers eerst naar de diepten van de markt peilt om daarna de richting te veranderen.

statistisch relevant

Het trading signaal hamer patroon duidt op rebound probeert van deze observatie te profiteren. Thomas Bulkowski vernoemt in zijn standaardwerk "Encyclopedia of Candlesticks" het hamer-symbool. Uit zijn onderzoek in de SP500 blijkt dat het patroon in 60% van de gevallen tot succes leidt. We zien in het bovenstaande voorbeeld, dat zich de markt na het opduiken van de hamer stabiliseert om vervolgens na een paar uur terug te stijgen. Doorslaggevend voor de signaal-geving is dat er direct na de  hamer een bullishe kaars verschijnt.

FDAX, 30-minuten-grafiek

HM rebound_2

Het complete patroon bestaat dus uit 4 kaarsen. Er moeten twee bearishe  kaarsen worden geidentificeerd, dan de hamer en uiteindelijk moet er na de hamer onmiddellijk een bullishe kaars volgen. Dit was in dit voorbeeld in de FDAX inderdaad het geval (gele zone op de grafiek), waardoor de Nanotrader het signaal herkende (verticale grijze streep). Na voltooiing van het patroon  kreeg de trader een zeer winstgevend koopsignaal (groene pijl onderaan).

FDAX, 30-minuten-grafiek

HM Rebound_3

Het tweede voorbeeld tevens in de FDAX was zodoende nog winstgevender. Hier waren er goed 400 punten winst mogelijk! Dit komt overeen met een winst van € 10.000 per verhandeld contract! Zoals te zien waren er tijdens deze trade doorgaans pullbacks (tegenbewegingen). Daarom adviseren wij het gebruik van automatische stop orders. Dit kan een trailing stop zijn, maar ook een lineaire stop zou de trade goed hebben beschermd.

CAC40, 30-minuten-grafiek

HM Rebound_1_0

Dat het niet altijd zo vlot verloopt illustreert dit voorbeeld in de Franse CAC40 Future. De positie was weliswaar nooit echt in gevaar; de markt daalde slechts licht onder de aankoopprijs. Toch moest de trader twee dagen geduld oefenen vooraleer hij loon naar werken kreeg.

De volledige beschrijving van de strategie vindt u hier:

Futures

 


Gratis orders futures trading.


 

Gratis webinars