E-mini futures traden (1)

Een nieuwe future

In 1982 (kort voor de start van de grootste stierenmarkt allertijden..) voerde de Chicago mercantile Exchange (CME) een nieuw future-contract in: de S&P 500-future. Al snel werd dit contract het meest verhandelde future-contract in de Verenigde Staten. Daar was ook een goede reden voor. Terwijl de Dow Jones-index slechts de prestatie van 30 hoog gecapitaliseerde aandelen afbeelde deed de SP 500 dit voor maar liefst 500 bedrijven. Anders gezegd: wie op de ontwikkeling van een belangrijk deel van het Amerikaanse bedrijfsleven wilde inzetten moest de SP 500-future kopen (of verkopen indien men van een dalende tendens uitging).

Een kleiner contract voor particulieren

Maar door de nooit geziene stijging van de aandelenmarkten in de jaren 80 en 90 werd het vooral voor kleinere traders steeds moeilijker de SP 500-future te verhandelen. De prijs werd gewoon te hoog. De waarde werd berekend door 500 $ te vermenigvuldigen met de actuele stand van de index. Staat de index bij 1000 punten, dan is 1 SP 500-contract maar liefst 500.000 $ waard. De CME zag het probleem in (en voorzag het potentieel van vele kleine traders..) en riep een mini SP 500, of e-mini (symbool: ES) in het leven. Een weergaloos succes, want de particulieren grepen met volle handen naar dit contract zodat de e-mini het meest populaire futures-contract ter wereld werd. Qua volume overvleugelde het zelfs zijn grote broer.

Een zeer handelbare markt

De waarde van één e-mini-future-contract staat voor 50 $ maal het niveau van de Standard & Poor 500 index. Als de waarde van de e-mini-future 1000 $ is dan is het contract 50.000 $ waard ($ 50 x 1000). De tick is de kleinste verandering in prijs tijdens de handelsdag. De kleinste prijsfluctuatie voor de e-mini is 25 cent, en elke tick representeert 12,50 $. Één vol punt is dus gelijk aan vier ticks (0,25 x 4 = 1). De waarde van één vol punt fluctuatie is dus 50 $. Voor heel wat intraday-scalpers de afstand tot de stop-loss.

Een markt voor technische traders

Door de diepte van het boek en de breedte van de markt is de verloop van dit contract meestal zeer overzichtelijk, manipulatie is door de enorme liquiditeit heel moeilijk. De e-mini is vandaar een excellente markt voor technisch georiënteerde traders. De trends zijn vaak duidelijk en glad met goed berekenbare pullbacks, iets wat je van de meeste aandelen of ook andere markten niet kan zeggen.

Concentratie en eenvoud

Een ander voordeel van deze eigenschap is dat een intraday-trader zich volledig op de beweging van de prijs zelf en de ontwikkeling van de markt-structuur kan concentreren. Trends zijn eenvoudig te identificeren, zonder indicatoren. Het volstaat voor dit type trader dus om één enkele grafiek te volgen.  Geen wonder dus dat de e-mini de meest populaire index-future wereldwijd is.

e-mini-future (ES), één minuut-grafiek 

e-mini

De trends in de e-mini zijn glad en de pullbacks goed handelbaar.

 


Gratis orders futures trading.


 

Gratis webinars