Heikin Ashi

Trendkering tijdig opsporen

De droom van veel handelaren is om een ​​trendkering snel te identificeren en zich hier overeenkomstig te positioneren. Het beste instrument voor een dergelijke trading-strategie is derhalve het gebruik van een betrouwbare trend-indicator. Voor de hier gepresenteerde signalen gebruiken we de Heikin Ashi- grafiek. Dit is in principe een trend indicator en een grafiek-type  in één.

Kleurverandering betekent vaak het einde van de trend

Het grote voordeel van Heikin Ashi-grafieken is de visuele afvlakking van het koersverloop. Terwijl Candlesticks in een stijgende trend doorgaans bearishe kaarsen kunnen produceren is dit bij Heikin Ashi-kaarsen meestal niet het geval. Zijn kaarsen veranderen alleen hun kleur als er een echte koerswijziging plaatsvindt. Dit maakt hem zeer geschikt voor een tijdige identificatie van een trendkering. Bovendien zijn de signalen op alle tijdseenheden en instrumenten van toepassing.

FDAX, 15 minuten-grafiek

HA_1

In dit voorbeeld uit de Duitse index-future FDAX zien we in de bovenste grafiek een candlestick-representatie. In de onderste Twinchart daarentegen wordt de Heikin Ashi-grafiek als trend-indicator weergegeven in 5 x 15´oftewel 75 minuten. Het is duidelijk te zien dat de Heikin-Ashi-grafiek de tendens van de hoofgrafiek duidelijk herkent en kleine tegenbewegingen ontkent.

Het duurde weliswaar enige tijd tot na de trendkering (van long naar short) tot het short-signaal er kwam (rode pijl), maar het was betrouwbaar en leverde een flinke winst op. De standaardinstelling in de Nanotrader is eenvoudig: drie bullishe candles gevolgd door 2 bearishe geeft een short signaal. Deze instelling kan natuurlijk naar wens door de trader worden aangepast.

FDAX, 15-minuten-grafiek

HA_2

Bij het tweede voorbeeld weer in de FDAX kregen we twee signalen. Het eerste, een short signaal (rode pijl) leidde tot verlies. Hier kwam de indicator met het signaal duidelijk te laat. Maar het volgende koopsignaal (groene pijl) was zeer goed. De regel voor een long signaal is: tekent de Heikin Ashi-grafiek drie bearishe kaarsen gevolgd door 2 bullishe dan genereert het systeem een koopsignaal. Dit signaal was goed voor 300 punten (7500 Euro per verhandeld contract).

Goede resultaten in trendmarkten

Beide voorbeelden illustreren de sterke en zwakke punten van dit omkeringssignaal zeer goed. Zoals verwacht, doen de signalen het goed als er  duidelijke trends zijn en minder goed bij slechte trends. In zijwaartse markten levert het systeem vaker valse signalen op die een negatieve invloed op de winstgevendheid hebben.

Zijwaartse ranges eruit filteren

Het is daarom absoluut noodzakelijk dat de trader die van de Heikin Ashi-grafiek wil gebruik maken extra filters inzet om zijwaartse markten op tijd op te sporen. Bovendien moet hij proberen om optimaal te profiteren van de succesvolle signalen. Hij zal de grote winnaars nodig hebben om de verliezers te compenseren.

De trend volgen!

De handelaar moet de Heikin Ashi trendindicator op de Twinchart dus zonder morren volgen. Is hij short gepositioneerd, en de Heikin Ashi-grafiek produceert de ene bearishe candle na de andere heeft hij geen enkele reden om de trade te beëindigen, wat er op de hoofdgrafiek ook gebeurt. Breng de trader deze discipline op, kan het Heikin Ashi-signaal tot een zeer winstgevend handelssysteem muteren.

De volledige beschrijving van de strategie vindt u hier:

Futures

 


Gratis orders futures trading.


 

Gratis webinars