Crossing TEMA's, een swing en daytrading strategie

Geoptimaliseerde moving averages

Crossing TEMAs is een trendvolgende strategie die men zowel voor daytrading als ook voor swingtrading kan inzetten. De Duitse trader Claus Grube ontwikkelde een Triple Exponential Moving Average (TEMA), die trendwijzigingen sneller identificeert dan de gebruikelijke voortschrijdende gemiddelden. Dit is een universele indicator die men in principe in elke markt kan inzetten. We hebben de strategie getest op twee markten:

GBP/USD, 15-minuten, swingtrading

GBPUSD

In het valutapaar GBP/USD kregen we op de middag van 11 november een longsignaal De snelle TEMA (blauwe lijn) kruist de langzame (mangenta lijn) naar boven. We kochten per market order (groene pijl) bij 1,5860. We zetten een trailing-stop van 30 pips. We bleven dan de hele namiddag in de trade die relatief snel in de winst ging. De snelle TEMA (blauwe lijn) bleef mooi boven de langzame en de trade was nooit in gevaar. Om 20.00 uur ´s avonds stond de positie flink in de winst en ondanks het feit dat de TEMA´s nog geen verkoopsignaal hadden geleverd hebben we de positie bij 1,5927 handmatig gesloten door op „flat“ te klicken. Een mooie winst van 67 pips.

DAX, 5-minuten-grafiek (afbeelding 1)

DAX1

Om de strategie in een meer daytrading-modus te testen gebruikten we een 5-minuten-grafiek met dezelfde twee TEMAs van Claus Grube. We kregen op 11 november kort na de opening in Frankfurt een long-signaal bij 9388,50 (zie afbeelding hierboven).

DAX, 5-minuten-grafiek (afbeelding 2)

DAX_2

Afbeelding 2 toont duidelijk dat deze trade niet zo vlot verliep. Na een uur stond de positie 14 punten in het verlies. We besloten dan de trailing-stop ook handmatig op te trekken tot op 18 punten afstand (rode lijn). Even later werd de stop dan ook geraakt en we realiseerden een verlies van 18 punten.

Het voorbeeld in de DAX toont echter duidelijk aan dat de strategie beter werkt op de 15-minuten-grafiek. Ondanks de aanpassingen van Claus Grube komen de signalen op de 5-minuten-grafiek te laat. Bij winstposities wordt er ook teveel winst weer weggegeven, tenzij de trader met een nauwe trailingstop zou werken. Weliswaar zal de strategie goede resultaten opleveren op een trenddag maar in zijwaartse markten zoals in het voorbeeld van de DAX zijn er teveel verliezers. De trenddagen (maximaal 1 of 2 per week) moeten dan wel heel veel winst opleveren om het verlies te compenseren. De hitrate is laag en daar is niet iedereen mee gediend.

Conclusie

Claus Grubes Crossing TEMAs is een strategie die het best werkt op de 15-minuten-grafiek. Er is geen vastgezette exit-strategie en dit maakt het voor een beginner moeilijk. De trader moet veel discipline opbrengen om de winst af te zekeren met de trailingstop. Hij moet ook de afstand van de trailingstop op basis van de actuele volatiliteit van de markt berekenen. Aangezien vaak signalen vroeg in de ochtend of ´s avonds laat opduiken is het wellicht beter dit systeem volledig geautomatiseerd te traden. Ook al ziet het er eenvoudig uit, de Crossing TEMAs is duidelijk een swingtrading-strategie voor gevorderde traders. Daytrading op de 5-minuten-grafiek of zelfs nog kortere tijdseenheden willen we afraden. 

De volledige beschrijving van de strategie vindt u hier:

Futures trading.


Gratis orders futures trading.


 

Gratis webinars