Momentum Squeeze, een daytrading strategie

Traden als de markt zich beweegt

Elke trader weet dat periodes van hoge volatiliteit door periodes van lage volatiliteit worden afgelost. Dit geldt in de hogere timeframes als ook in de microkosmos van het daytraden. Het is daarom zinvol om strategieën te ontwikkelen die proberen te profiteren van de verandering in de volatiliteit. De Momentum Squeeze (MOMS) is een dergelijke strategie, speciaal ontwikkeld voor daghandelaren. We deden een test op verschillende tijdseenheden en verschillende instrumenten.

EUR/USD 60-minuten grafiek 6 januari 2015

EURUSD1_20_1

In dit voorbeeld op de EUR/USD kruist de dalende momentum in de ochtend van 6 januari 2015 de nullijn naar beneden (blauw veld op de indicator). Het systeem gaat vervolgens short. 's Avonds om 23.00 uur bereikt de positie het koersdoel (groene lijn/ blauwe pijl). Dit betekende een winst van 30 pips.

EUR / USD 60 minuten grafiek van 16/12/2014

EURUSD2

In dit voorbeeld genereerde de strategie een long-signaal op 15 december 2014´s avonds bij 1,2444 (groene pijl). Op de volgende dag om 10.00 uur bereikte de EUR/USD het koersdoel (groene lijn/blauwe pijl). Winst: 39 pips.

EUR/USD equity curve 2007-2015

EURUSD_equitycurve_2007_2015

We hebben in een aantal besprekingen van forex-strategieën vastgesteld dat ze in de afgelopen twee jaar niet goed werkten of zelfs verlies produceerden. De backtest van de Momentum Squeeze strategie voor de EUR/USD resulteerde op de equity curve in dit verrassende resultaat: nadat de strategie van 2007 tot begin 2013 voornamelijk verlies veroorzaakte, begon het in het begin van 2013 winst te realiseren. Blijkbaar werkt de Momentum Squeeze zeer goed in de huidige markt, alhoewel dit in de voorgaande jaren niet het geval was.

Dit voorbeeld toont duidelijk de noodzaak voor een trader om flexibel te blijven.  Indien de marktomstandigheden het vereisen moeten strategieën ook worden uitgewisseld. Bovendien is het volkomen logisch om ook instrumenten uit de technische analyse zoals trendlijnen op een vermogens-ontwikkeling- curve toe te passen. De trader kan de beslissing nemen om de MOMS- strategie met echt geld te verhandelen na het breken van de dalende trendlijn in het begin van 2013. Het omgekeerde geldt natuurlijk ook: Breekt een stijgende trendlijn op de equity curve kan dit een eerste aanwijzing zijn dat de strategie ondermatig begint te presteren.

GBP/USD, Equity Curve 2007-2013

GBPUSDequitycurve

In de GBP/USD zien we echter precies het tegenovergestelde van de EUR/USD. Hier scoorde de strategie 2007-2012 zeer goed, maar ontgoochelt sinds einde 2012 (in het geel).

DAX, equity curve 2007-2015

DAX equity chart

Ook in de DAX, is de MOMS-strategie duidelijk winstgevend. De stijgende trend lijn is ongebroken. Ondanks langdurige drawdowns (2009-2011) kon het kapitaal in deze 8 jaar steeds weer worden vermeerderd.

conclusie:

De Momentum Squeeze strategie lijkt ons een robuuste strategie voor de geduldige trader. Het is echter aan te raden verschillende markten met elkaar te combineren. De trader heeft de mogelijkheid om een markt die geen goede resultaten oplevert in een bepaalde marktfase te vervangen door een andere. Dit vereist echter ervaring. De strategie is derhalve niet geschikt voor beginners. De auteur van de strategie suggereert bovendien dat de strategie ook op een 30-minuten-grafiek kan worden verhandeld. De resultaten voor de laatste 3 jaar waren hier echter teleurstellend.

De volledige beschrijving van de strategie vindt u hier:

Futures

 


Gratis orders futures trading.


 

Gratis webinars