Wimpel Patroon, een daytrading strategie

Populair trading-patroon

Veel daghandelaren werken graag met het vlag- en wimpel-patroon. Het hoeft niet te verwonderen want het zijn gemakkelijk te herkennen patronen die snel en effectief kunnen worden uitgevoerd. Thomas Bulkowski uit zich in zijn standaardwerk over technische patronen echter kritisch over de statistische kansen als u deze patronen inzet om een ​​trading strategie te bouwen. Met name de wimpel in een dalende trend overtuigt niet. Volgens Bulkowskis onderzoek heeft de wimpel hier een foutenpercentage van 34%. De daytrading-strategie Wimpel Patroon is echter gebaseerd op 10 minuten- grafiek en niet op de daggrafieken zoals in Bulkowskis studie.

EUR/USD 10 minuten grafiek

Wimpel_EURUSD_1

Links op de grafiek zien we een verkoopssignaal aan 1,2461. De voorwaarde luidt: de vlaggenmast moet ​​uit 3 kaarsen bestaan, gevolgd door een wimpel. De wimpel bestond uit slechts één kaars. De instap gebeurde van zodra de koersen onder de low van de derde kaars van de vlaggenmast (rode pijl) waren gedaald. De strategie maakt gebruik van een vaste stop (die niet mag worden onderschreden) en een variabele volg stop (rode horizontale lijn op de grafiek). De volg stop staat op 5 maal de average true range (ATR) van 60 periodes.

In dit voorbeeld zien we dat de volg stop relatief snel werd geactiveerd. Het koersdoel is 5 maal de average true range. In dit voorbeeld werd het koersdoel bereikt aan 1,2424 (blauwe pijl). Dit leverde een winst van 37 pips op.

DAX-trades, 2014/03/10 - 28/05/2015

Wimpel_DAX_trades

De afbeelding toont de wimpel-trades die de strategie in de afgelopen 14 maanden in de DAX heeft uitgevoerd. Er waren slechts 24 transacties. Dit  maakt het natuurlijk moeilijk om de strategie inzake relevantie te kunnen testen. Het resultaat was echter vrij behoorlijk.

DAX backtest, 2014/10/03 - 28.05.205

Wimpel_DAX_eval

De backtest leverde een winst van 194,40 punten op. De hitrate was 54.17%. De gemiddelde winst (40.02) was significant hoger dan het gemiddelde verlies (29.63). De maximale drawdown lag met 173,30 extreem hoog (rode pijl), maar omwille van de weinige transacties heeft deze slechts weinig betekenis.

We hebben verdere tests op de CAC40, de EUR/USD en op de WTI-olie-futures uitgevoerd. We kregen min of meer vergelijkbare resultaten als op de DAX. Alleen de test in de olie-future was negatief. Maar hier waren er in deze periode slechts 11 transacties.

De strategie zelf lijkt veelbelovend en we kunnen Bulkowskis negatieve beoordeling tenminste met betrekking tot de 10 minuten-grafiek niet delen.

Conclusie

De Pennant Patroon-strategie lijkt ons een degelijke strategie die echter in verschillende markten grondig moet worden getest. Als enige strategie volstaat ze vermoedelijk niet, tenzij de trader een groot aantal aandelen en markten naar het wimpel-patroon screent. Het lijkt ons vandaar beter deze strategie met een andere te combineren.

Een beetje kritisch, zijn we toch. Net zoals bij onze inschatting van de vlagpatroon-strategie kunnen we niet tevreden zijn met het aantal signalen dat het systeem oplevert. In een periode van 14 maanden duiken veel vaker  wimpels op dan dat dit systeem ons wil laten geloven. Deze strategieën kunnen derhalve hoogstens als additief maar niet als hoofd-strategie worden ingezet. De opportuniteitskosten lijken ons te hoog.

De volledige beschrijving van de strategie vindt u hier:

Futures

 


Gratis orders futures trading.


 

Gratis webinars