Keltner trend pullback

Pullbacks benutten

Ervaren handelaren gebruiken in trendfasen graag pullbacks om instappunten met een goede risk-reward ratio te vinden. Ze doen dit nadat ze een trend hebben geïdentificeerd. Tijdelijke bewegingen die haaks staan op de trend zijn daarom ideaal voor een entry. Opdat het systeem in staat zou zijn een trend te  identificeren gebruikt het de ADX-indicator. Om een ​​geldig signaal te genereren moet de ADX > 30. Indien de ADX <30, worden de signalen genegeerd. Bovendien maakt deze strategie gebruik van de Keltner channels (kanalen). Deze werden door de trader Chester Keltner voor het eerst in 1960 in zijn boek „How to make Money in Commodities“ voorgesteld.

CAC40 Futures, 5-minuten-grafiek

Keltner_1

In dit voorbeeld op de CAC40 Futures van 26 september 2016 zien we dat de ADX (onderaan in de twinchart) boven 30 noteert. De twee trades werden dienovereenkomstig uitgevoerd. De eerste trade was een kooppositie (groene pijl onderaan). Het systeem kocht de CAC40 Futures tegen een prijs van 4.487,50. Het koersdoel werd tegen een prijs van 4.495,50 bereikt (groene pijl). Dit betekende een winst van 8 punten of 80 euro per verhandeld contract. De tweede transactie was een short (rode pijl aan de linkerkant). Hier verkocht het systeem de future aan een prijs van 4477,0. Na enige tijd werd weliswaar de trailing stop geactiveerd, maar deze raakte de positie vroegtijdig aan 4.482,50 (rode pijl in de rechterbovenhoek). Verlies: 5.5 punten of € 55.

backtest in de CAC40-futures

We hebben voor de periode van april 2011 tot september 2016 op de 5-minuten grafiek een backtest uitgevoerd. Het systeem maakte in deze periode 1419 transacties en genereerde een winst van 3480 euro. De profit factor lag echter bij een magere 1.05. De maximale drawdown van 3650 euro was natuurlijk te groot in verhouding tot de winst. Na aftrek van de commissies zou dit tot verlies hebben geleid.  

De auteur van de strategie sugereert ook om de strategie op de 1 minuut en 3-minuten-grafiek teverhandelen. Hoewel het resultaat op de 1-minuut grafiek met een winst factor van 1,13 iets beter was, zou er na aftrek van de commissies tevens geen winst zijn ontstaan. Op de 3-minuten grafiek kregen we slechts een profit factor van 1,07 die ook niet volstaat om winstgevend te verhandelen.

Backtest in FDAX

We voerden in dezelfde periode tevens een aantal tests op de FDAX door. Hier genereerde het systeem op de 5 minuten-grafiek een ​​verlies van 7450 euro. Iets beter presteerde de strategie op de 1-minuut-grafiek. Hier werd een winst van 21.437.50 euro gehaald. Maar ook hier volstond de verhouding van winst- en verlies-trades na aftrek van kosten niet om ​​de profitabiliteit te bereiken. Tot slot hebben we ons geluk nog geprobeerd op de 3-minuten grafiek. Helaas bleef ook hier de profit factor van 1.04 beneden de verwachtingen.   

Conclusie:

De Keltner trend pullback strategie lijkt ons qua aanpak een interessante strategie. De resultaten van de backtests waren echter teleurstellend. Wellicht zijn er meer filters nodig om dit systeem winstgevend te kunnen verhandelen. 

De volledige beschrijving van de strategie vindt u hier:

Futures

 


Gratis orders futures trading.


 

Gratis webinars