Range Breakout

Afwisseling tussen range en trend

Het is voldoende bekend dat trendfases en zijwaartse bewegingen zich in alle markten voortdurend afwisselen. Als zijwaartse beweging beschrijft men een fase in de markt, waarin de koersen zich tussen twee identificeerbare grenzen bewegen. Men noemt deze fase vaak een range. In de taal van de technische analyse spreken we bij de bovengrens van weerstand, bij de ondergrens van  steun.

Consolidatie en impulslose markten

Deze zijwaartse bewegingen kunnen gemakkelijk enkele uren duren, vooral als het de markt aan echte impulsen ontbreekt. Dit is vaak het geval voor de publicatie van belangrijk economisch nieuws. De marktdeelnemers "wachten" als het ware op de bekenmaking van de cijfers. Op normale handelsdagen hebben ranges eerder het kenmerk van een consolidatieperiode tussen twee trendbewegingen. Maar ook hier stelt men vaak vast dat de range lang kan duren, terwijl de trendfase zich sneller ontwikkelt.

Range Breakout tekent de range op de grafiek

Het ligt dus voor de hand een trading-methode te ontwikkelen die gebaseerd is op een breakout uit de range in de hoop van de nu beginnende trendfase te kunnen profiteren. Dit is precies wat het trading-signaal "Range Breakout" probeert. Het is belangrijk dat de range eerst wordt geïdentificeerd. Dit doet de tool ‘Range Breakout’ automatisch. Het tekent twee horizontale lijnen op de grafiek, die de boven- en ondergrens van de range visualiseert.

Gebeurt er nu een uitbraak boven of onder de range en de slotkoers van de kaars bevindt zich tevens onder of boven de range genereert de strategie een koop- of verkoopsignaal. Dit kan de trader dan semi-automatisch of automatisch laten uitvoeren.

CAC40 Future, 5-minuten grafiek

Range_BO_1

Als voorbeeld zien we hier een wachtende "tactic order" in de CAC40-Future. Hoewel het systeem het begin van een range identificeerde (groene horizontale lijnen), is de uitbraak nog niet in zicht. De tactic order (pijl) wacht nog.

Bund Future, 5-minuten grafiek

Range_BO_2

In het bovenstaande voorbeeld van de future op de tienjarige Duitse staatsobligaties, Bund Future, identificeert het systeem 3 ranges, die door een uitbraak werden beëindigd. Het moment van de uitbraak is te herkennen aan de verticale grijze balk op de grafiek. Alle drie signalen konden met succes worden verhandeld. Duidelijk zichtbaar is de gekleurde achtergrond op de grafiek. Is deze groen verwacht het systeem een bullishe breakout. Is hij rood valt er met een bearishe breakout rekening te houden.

Een snelle discipline

Er moet echter worden opgemerkt dat breakouttrading een snelle discipline is. Dit wordt duidelijk bij de eerste twee signalen. Het eerste signaal long (groene pijl) bereikte na 5 kaarsen al zijn hoogtepunt voor de Bund in een nieuwe range overging. Hetzelfde gold voor het tweede signaal short (rode pijl in het midden). Ook hier daalde de markt slechts 5 periodes en ging dan weer in een range over. Het derde signaal (rode pijl rechts) leverde dan significant meer punten op.

De handelaar heeft altijd de mogelijkheid ofwel koop en/of verkoopsignalen te verhandelen. Deze beslissing kan hij bijvoorbeeld van de actuele  marktomgeving laten afhangen.

De inzet van tactic orders voor de exit

Range Breakout biedt weliswaar duidelijke koop- en verkoopsignalen aan maar doet geen uitspraken over wanneer en hoe de handelaar de positie moet sluiten. We adviseren derhalve de tactic orders van de Nanostation te gebruiken dat het positiebeheer geautomatiseerd overneemt. De bovenstaande voorbeelden in de Bund future tonen maar al te duidelijk dat een aarzelend tradinggedrag  teveel winst-punten zou kosten.

De volledige beschrijving van de strategie vindt u hier:

Futures

 


Gratis orders futures trading.


 

Gratis webinars