ROCEMA, een daytrading-strategie

ROCEMA is een daytrading-strategie die op verschillende tijdseenheden kan worden toegepast. ROCEMA staat voor Rate of Change en Exponential Moving Average. Bovendien is er de ROCEMAtrend strategie, een verdere ontwikkeling van het standaardmodel. We hebben de versie die in de WHS futures station is geïntegreerd getest.

AEX, 15-minuten grafiek

AEX1

In dit voorbeeld in de Nederlandse AEX-index waarvoor de strategie  oorspronkelijk ook ontwikkeld werd zien we hoe de ROCEMA-indicator een koopsignaal genereert (groene pijl). Dit gebeurt wanneer de indicator de nullijn van beneden naar boven kruist (groene pijl in de twin chart). De ROC is positief of negatief, dus long of short. Er moet echter nog aan een verdere voorwaarde worden voldaan voordat het signaal geldig is. We zien dat de achtergrond van de grafiek groen gekleurd is. Dit is het gevolg van de ligging van de 100 Exponential Moving Average. Alleen als de koers boven de EMA ligt is de trend  bullish. Zo niet, dan wordt er geen positie gekocht.

Hetzelfde geldt voor verkoopsignalen (rode pijl). Ook hier moet aan beide voorwaarden voldaan zijn: rode achtergrond (koers onder EMA 100) en ROC kruist de nullijn van boven naar beneden.

In de AEX werkt het systeem met een koersdoel van 10 punten. De positie wordt echter eerder gesloten zoals in de bovenstaande voorbeelden (blauwe vlakken) als de ROC indicator van kleur verandert. Dit is meestal een indicatie dat de huidige trend aan het verzwakken is of zelfs draait.

AEX equity-chart

AEX_equity

In de backtest behaalde de ROCEMA-strategie sinds 2005 een positief resultaat. Maar we zien ook hier dat het gebrek aan volatiliteit op de markten in de afgelopen twee jaar (2013-2014) de equity curve vlakker laat verlopen. De blauwe steunlijn op de grafiek wordt dus beter niet doorbroken, omdat dan de strategie zwak zou beginnen te presteren.

Volatiliteit en resultaten in de AEX

AEX_volatility

We wilden ook weten of er een correlatie bestaat tussen de resultaten van de voorbije weken en de volatiliteit (prestatiebalk bovenaan, VIX indicator onderaan). Onze steekproef kan strikt genomen statistisch niet echt relevant genoemd worden, maar de trend lijkt duidelijk: van zodra de volatiliteit toeneemt (groene zone) duiken ook de grotere winnaars op (lange blauwe balken). Als de volatiliteit zwak is (rode zone) duiken steeds meer verliezers op en de grote winnaars blijven uit. De trader kan dus de volatiliteit als een extra filter in de strategie integreren.

We testten de ROCEMA strategie ook op de DAX en de CAC40, maar hier waren de resultaten, tenminste voor de laatste twee jaar, nogal teleurstellend. Vooral de slechte hitrate deden het resultaat de das om.

Één kritiekpunt hebben we toch: de ROCEMA werkt zonder een stop-loss order en rekent (althans in de automatische trading) op de automatische sluiting van de positie van zodra de indicator van kleur verandert. Dit werkt in de meeste gevallen goed, maar af en toe stelden we erg grote verliezen vast die natuurlijk zwaar op het eindresultaat wegen.

conclusie:

De ROCEMA is eenvoudig te begrijpen. We kunnen de strategie dus ook voor beginnende traders  adviseren. ROCEMA lijkt op dit moment vooral op de AEX goed te werken. Voor de DAX en de CAC40 willen we deze afraden. We adviseren tevens de strategie niet te traden, als de VIX-indicator laag is en we waarschuwen u ook  voor de ontbrekende stop-loss. 

De volledige beschrijving van de strategie vindt u hier:

Futures

 


Gratis orders futures trading.


 

Gratis webinars