Futures op grondstoffen

CMX Copper (Koper) (XCH)
 
Future contracten op 'koper' worden voornamelijk getrade door producenten en handelaren van koper als 'dekking' voor de prijsschommeling van het koper.
Deze future contracten zijn uiterst geschikt om te traden aangezien de prijzen  gevoelig zijn voor cyclische sectoren zoals de bouw en de productie van industriële machines. maar ook politieke situaties in landen waar de koper mijnbouw nog in handen is van de regering kunnen de prijzen van deze grondstof beïnvloeden.
Koper is het derde meest gebruikte metaal ter wereld, na ijzer en aluminium. Dit contract wordt verhandeld op de future-beurs CME.
 
Real-time demo futures trading.
 
CMX Gold (Goud) (XGD)

Future contracten op 'goud' worden voornamelijk getrade door goudproducenten en handelaren als 'dekking' voor de prijsschommeling van het goud. Future contracten op 'goud' bieden mooie tradingmogelijkheden o.a. omdat  de prijs van het goud veelal samenhangt met politieke en economische gebeurtenissen. Deze future contracten kunnen ook getrade worden als alternatief voor investering in goudstaven, munten en goudmijn-aandelen. Dit contract wordt verhandeld op de future-beurs CME.

Real-time demo futures trading.

De prijsevolutie van het goud sinds 2005

 

tradinggold

Bron : Tradingplatform NanoTrader Full

CMX Silver (Zilver) (XAG)

Future contracten op 'zilver' worden voornamelijk getrade door producenten en handelaren van zilver als 'dekking' voor de prijsschommeling van het zilver. Future contracten op 'zilver' bieden mooie tradingmogelijkheden omdat men toegang heeft tot een zeer liquide grondstoffenmarkt. Bovendien kennen we transparante prijzen waarbij alle marktpartijen een gelijke toegang hebben, met behoud van anonimiteit. Dit contract wordt verhandeld op de futurebeurs CME.

Real-time demo futures trading.

COCOA (Cacao) (LFCO)

De laatste jaren wordt vooral de prijs bepaald door Côte d' Ivoir die sinds 2002 in een soort burgeroorlog verkeerd. Côte d' Ivoir is de belangrijkste cacaoproducent van de wereld. De grootste prijsimpact op cacao was in het jaar 2000 na het begin van de eerste politieke spanningen. De prijs voor cacao was voordien erg laag en begon aan een klim in 2000 waarbij in 2003 een recordprijs werd opgetekend van 2.500 $ per ton.

De waarde van één future contract op 'cacao' is 10 x de waarde van de koers van 'cacao'. Deze future contracten worden verhandeld op de IntercontinentalExchange - ICE .

Real-time demo futures trading.

COFFEE (Kofie) (NCF)

Brazilië blijft de grootste koffie-exporterende natie, maar tussen 1995 en 1999 verdrievoudigde Vietnam zijn export en werd een belangrijke producent van 'robusta' bonen. Indonesië is de derde grootste exporteur en de grootste producent van de 'Arabica' koffie.

De waarde van één future contract op 'coffee' is 375 x de waarde van de koers van de 'coffee'. Futures contracten voor robusta koffie worden verhandeld sinds 2007 op de ICE.

Real-time demo futures trading.

CORN (Graan) (CCN)

Meer dan 2/3 van de graanoogst op wereldschaal wordt gebruikt als voedsel. Graan als grondstof wint aan belang als warmtebron en voor de toenemende productie in de vorm van biogas en biobrandstoffen. De future noteert in dollarcent per bushel graan. Een bushel komt overeen met 35,24 liter.  Een future contract is 5000 bushels.

De waarde van één future contract op 'graan'  is 50 x de prijs van 1 bushel graan. Dit contract wordt verhandeld op de futuresbeurs CME.

Real-time demo futures trading.

COTON ( Katoen) ( NCT)

De futuremarkt voor katoen is de CME. De future noteert in dollarcent en komt overeen met één Amerikaanse pond (453,592 gram).

De waarde van één future contract op 'katoen' is 500 x de waarde van de koers van 100 pond 'katoen'.

Real-time demo futures trading.

PHY CRUDE (NCO) ou LIGHT SWEET CRUDE OIL (WTI)

Op de oliemarkten worden de soorten olie ingedeeld volgens hun geografische ligging, zoals de West Texas Intermediate (WTI) of de Brent,  daarna hun APi-inhoud (het soortelijk gewicht van olie ) en dan de zwavel-substantie. 'Light' oil wordt gekenmerkt als olie met een laag soortelijk gewicht aan olie. We spreken van 'zachte' olie wanneer de zwavel-substantie lager ligt dan 0,5%. 'Light Sweet Crude oil' is dus een scheikundige benaming. Wanneer de zwavel-substantie boven de 0,5% ligt spreken we over 'Sour Crude Oil'. De WTI olie is het meest verhandelde energie-product op wereldschaal en één van de meest belangrijke olie-soorten.

Andere soortgelijke olie is de Brent Blend (olie van de Noordzee), l' Oman de Dubai (olie uit de Stille Oceaan), le Tapis ( olie uit Maleisië), le Mina, (olie uit indonesië) en de Midway Sunset ( Californische olie). De term CRUDE PHY wordt gebruikt voor de WTI op de CME-beurs om een onderscheid te maken tussen het future contract Minicrude Oil. PHY staat voor 'fysische levering' en is vanuit het beursstandpunt bijna het tegenovergestelde van 'financiële afwikkeling'.

Real-time demo futures trading.

EGOLD (NLZG)

Deze future contracten op 'goud' worden voornamelijk getrade door commerciële producenten en handelaren van goud als 'dekking' voor de prijsschommeling van het goud. Future contracten op 'goud' bieden mooie tradingmogelijkheden omdat de prijs van het goud veelal samenhangt met politieke en economische gebeurtenissen. Deze future contracten kunnen ook getrade worden als alternatief voor investeringen in goudstaven, munten en goudmijn-aandelen.

Dit contract wordt verhandeld op de futuresbeurs NYSELIFFE.

Real-time demo futures trading.

Micro Gold (MGCO) 

Deze future contracten op 'goud' worden voornamelijk getrade door commerciële producenten en handelaren van goud als 'dekking' voor de prijsschommeling van het goud. Future contracten op 'goud' bieden mooie tradingmogelijkheden omdat de prijs van het goud veelal samenhangt met politieke en economische gebeurtenissen.Deze future contracten kunnen ook getrade worden als alternatief voor investeringen in goudstaven, munten en goudmijn-aandelen.

Dit contract wordt verhandeld op de future-beurs CME.

Real-time demo futures trading.

Mini Light Sweet Crude Oil (NQM)

Op de oliemarkten worden de soorten olie ingedeeld volgens hun geografische ligging, zoals de West Texas Intermediate (WTI) of de Brent,  daarna hun APi-inhoud (het soortelijk gewicht van olie ) en dan de zwavel-substantie. 'Light' oil wordt gekenmerkt als olie met een laag soortelijk gewicht aan olie. We spreken van 'zachte' olie wanneer de zavel-substantie lager ligt dan 0,5%. 'Light Sweet Crude oil' is dus een scheikundige benaming. Wanneer de zavel-substantie boven de 0,5% ligt spreken we over 'Sour Crude Oil'. De WTI olie is het meest verhandelde energie-product op wereldschaal en één van de meest belangrijke olie-soorten.

Andere soortgelijke olie is de Brent Blend (olie van de Noordzee), l' Oman de Dubai (olie uit de Stille Oceaan), le Tapis ( olie uit Maleisië), le Mina, (olie uit indonesië) en de Midway Sunset ( Californische olie). De future naam Mini Crude oil wordt gebruikt voor de WTI op de CME-beurs om een onderscheid te maken met de future CRUDE PHY.

Real-time demo futures trading.

Mini Gold (NLYG)

Deze future contracten op 'goud' worden voornamelijk getrade door commerciële producenten en handelaren van goud als 'dekking' voor de prijsschommeling van het goud. Future contracten op 'goud' bieden mooie tradingmogelijkheden omdat de prijs van het goud veelal samenhangt met politieke en economische gebeurtenissen.Deze future contracten kunnen ook getrade worden als alternatief voor investeringen in goudstaven, munten en goudmijn-aandelen.

Dit contract wordt verhandeld op de future-beurs NYSELIFFE.

Real-time demo futures trading.

Mini NATGAS (Natuurlijk gas) (NQG)

Natuurlijk gas vertegenwoordigt ongeveer 25% van het energie-verbruik van de US. De prijs van deze future wordt wordt gezien als de officiële referentie-index. Het future contract wordt weergegeven in eenheden van 2.5 million Britse themal unit (mmBtu). Er is geen financiële afwikkeling en op de expiratiedatum van het contract moet het gas fysische geleverd worden. De future biedt aan iedereen de mogelijkheid om winst te maken op een van de grootste energiemarkten. De Natural Gas future is omwille van zijn grote volatiliteit interessant voor de speculanten maar hierop handelen is  risicovoller dan bv futures op Indexen. Veel ondernemingen die hierbij betrokken zijn ( transportsector, distributie, ...) handelen op deze future en de opties hierop om zich in te dekken. Dit contract wordt verhandeld op de future-beurs CME.

Real-time demo futures trading.

NATGAS PHY (NNG)

Natuurlijk gas vertegenwoordigt ongeveer 25% van het energie-verbruik van de US. De prijs van deze future wordt wordt gezien als de officiële referentie-index. 

Het future contract wordt weergegeven in eenheden van 10 million Britse themal unit (mmBtu). Er is geen financiële afwikkeling en op de expiratiedatum van het contract moet het gas fysische geleverd worden. De future biedt aan iedereen de mogelijkheid om winst te maken op een van de grootste energiemarkten. De Natural Gas future is omwille van zijn grote volatiliteit interessant voor de speculanten maar hierop handelen is  risicovoller dan bv futures op Indexen. Veel ondernemingen die hierbij betrokken zijn ( transportsector, distributie, ...) handelen op deze future en de opties hierop om zich in te dekken. Dit contract wordt verhandeld op de future-beurs CME.

Real-time demo futures trading.

PALLADIUM (NPL)

Dit wit verzilverd metaal maakt deel uit van de platina-groep omdat het dezelfde chemische eigenschappen draagt als 'platina'. Palladium wordt  geproduceerd als een bijproduct in de zilver- en nikkelmijnbouw. Bijna de helft wordt ontgonnen in Rusland. Palladium is een uitstekende geleider voor chemische processen en wordt voornamelijk gebruikt in de auto-industrie ... (katalysatoren en brandstofcellen). Verdere toepassingen vinden we nog in elektronische apparatuur en tandheelkundige legeringen. De industriêle vraag naar palladium is in snel tempo toegenomen de laatste jaren. Dit contract wordt verhandeld op de futuresbeurs CME.

Real-time demo futures trading.

PLATINUM (NPT)

Platina is een overgangsmetaal in grijswitte kleur. het is extreem bestendig tegen corosie en wordt gebruikt voor de productie van sieraden, in laboratoria-uitrustingen, in de tandheelkunde alsook in de auto- en chemie-sector. Het draagt vele chemische eigenschappen van palladium.   

Dit metaal wordt vandaag nauwelijks gewonnen maar wordt veelal gebruikt als bijproduct bij het verwerken van nikkelerts. Zoals palladium is platina een goede geleider. Dit contract wordt verhandeld op de futurebeurs CME.

Real-time demo futures trading.

RICE (Rijst) (CRR)

Rijst is een grondstof die steeds opnieuw groeit en meerdere oogsten kent in tegenstelling tot andere graansoorten die éénmalig worden ingezaaid op enorme oppervlakten om dan te oogsten. De rijstcultuur vraagt veel waterverbruik en veel manuele arbeid. Het is zeer onwaarschijnlijk dat een ganse oogst, zoals zich heeft voorgedaan met het Russische graan het slachtoffer kan zijn van bv. een brand. Rijst werd eerst verbouwd in Azië. China, Indië, Indonesië en Bangladesh zijn de grootste producenten. Ook voor de miljoenen mensen die in deze landen leven is rijst hun dagelijks brood. Te veel regen zoals in 2010 in Pakistan heeft weinig effect voor de oogst. De producenten verkiezen liever te veel water dan te weinig. De globale rijstproductie kent momenteel geen crisis zoals andere grondstoffen. Dit uit zich in de doorgaans constante en lage prijs van de rijst. Dit contract wordt verhandeld op de futuresbeurs CME.

Real-time demo futures trading.

SOYABEAN (Soja) (CSB)

De sojaboon is een peulvrucht en komt oorspronkelijk uit het Verre Oosten. Ze wordt al meer dan 5.000 jaarin China verbouwd. een groot deel van de productie is oliewinning uit sojazaden en sojameel wat ook future-contracten zijn. De wereldvraag naar soja en afgeleide producten stijgt spectaculair en steekt de andere graansoorten zoals mais en tarwe voorbij. Deze plant wordt gebruikt als dierenvoeding en bio-brandstof. De grootste productiezones bevinden zich in de Verenigde Staten, Brazilië en Argentinië. 

Het klimaat kan wel een grote impact hebben op de groei en de oogst van soja. Prijsverhogingen komen het vaakst voor tijdens het aanplanten en de prijsval tijdens de oogst. Behalve de future op soja-olie en maïs is het future contract op soja het derde meest verhandelde contract voor de softs.        

Dit contract wordt verhandeld op de futuresbeurs CME.

Real-time demo futures trading.

SOYAMEAL (sojameel) (CSM)

Sojameel is een afgeleid product van de sojavrucht en vinden we terug in o.a. patisseriebloem en Tofu. Het grootste deel wordt verwerkt tot veevoeder voor kalveren, varkens  en gevogelte. Dit contract wordt verhandeld op de futuresbeurs CME.

Real-time demo futures trading.

SOYAOIL (soja- olie) (CSO) 

Soja-olie is uit sojazaad gewonnen spijsolie. Soja-olie vormt de basis voor de industriële productie van ontelbare spijsoliën voor het koken en kruiden en voor magarinnes om te koken en te frituren. Het debat rond de petrolium-piek verstevigt het verbruik van soja-olie voor het ontwikkelen van biobrandstof. Dankzij de milieu-vriendelijkheid en het extreem hoog energie-rendement is soja-olie het perfecte vervangmiddel voor diesel, benzine en dieselolie. De prijsschommelingen op soja hebben een directe invloed op de afgeleide producten van soja zoals sojabloem en soja-olie. Dit contract wordt verhandeld op de future-beurs CME.

Real-time demo futures trading.

SUGAR 11 (Suiker) (NSU)

Bij 'suiker' spreken we over 'suikerbiet' en 'rietsuiker'. De gewone witte suiker bestaat uit glucose, dextrose, fructose en lactose. Alle soorten suiker zijn carbonhydraten. Rietsuiker wordt voornamelijk geteeld in gebieden met een tropisch klimaat. Suikerbiet daarentegen  vinden we terug in de meer gematigde gebieden zoals Europa en Rusland. 70% van de suiker die geproduceerd wordt in meer dan 100 landen is rietsuiker. Deze verhouding blijft groeien omdat rietsuiker telen niet seizoensgebonden is waardoor de prijs weinig beweegt.  De grootste producent is Brazilië met 16% gevolgd door Indië, China en de VS. Suiker wordt ook gebruikt voor het produceren van Ethanol-brandstof zoals in Latijns Amerika. Suiker wordt op verschillende markten verhandeld en onder diverse classificaties. Het meest belangrijke contract is Suiker N°11 op de NYBOT. Dit contract verwijst enkel naar rietsuiker. Suiker N°14 is enkel voor de Amerikaanse productie en Suiker N°5 wat op de LIFFE wordt verhandeld in Londen is Europees suiker afkomstig van suikerbiet.

Real-time demo futures trading.

WHEAT (Tarwe) (CWH)

Tarwe is een graansoort en maakt deel uit van de familie van de gramines. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen zomer - en wintertarwe. Deze twee graanvariëteiten zijn na maïs de meest geteelde graansoorten wereldwijd (meer dan 700 miljoen ton / jaar). Tarwe maakt in veel landen deel uit van de basisvoeding en is eveneens belangrijk voor de dierenvoeding. De grootste producent van tarwe is veruit China met meer dan 100 miljoen ton per jaar. Daarna komt Indië, Rusland en de VS. Duitsland staat hier op de 7 de plaats (volgens de statistieken van 2010).

Tarwe wordt wereldwijd verhandeld op de futuresbeurzen voor grondstoffen zoals de CBOT (Chicago Board of Trade) en vandaag CME, KCBOT (Kansas City Board of Trade), de EUREX en ook MATIF in Parijs. De contractgrootte wordt weergegeven in bushels en de nominale waarde van één contract bedraagt 5.000 bushels.

Real-time demo futures trading.


Gratis orders futures trading.


 

Gratis webinars