Omkeerpunten

Een nieuwe kans

In de vorige artikelen in deze reeks hebben we het belang van de New York Open in de oliemarkt benadrukt. Als de pit opent in New York komen veel "nieuwe" orders in de markt die niet in de Europese handel werden uitgevoerd. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de dagtendens van de Europese handel tijdelijk draait op dit moment. Deze "Reversals" bieden voor traders vaak een uitstekende kans om nog eens goedkoop in de markt te stappen.

Met Fibonacci reversals bepalen

Een goed hulpmiddel om deze reversals te meten zijn de zogenaamde Fibonacci Retracements. Deze zijn gebaseerd op een reeks getallen, die reeds in de dertiende eeuw door de Italiaanse wiskundige Leonardo Fibonacci gebruikt werden om bepaalde ratio´s te berekenen. Precies deze ratio's worden in de oliehandel vaak gebruikt. De Fibonacci-reeks wordt berekend door het eenvoudig optellen van de twee voorafgaande getallen, beginnend met 0 en 1. Elk volgend getal is dus ongeveer 1,618 keer groter dan het vorige. Deze verhouding is ook bekend als "de gulden snede".

Belangrijke Reversal Levels

In markten met een duidelijke trendrichting in de Europese ochtendhandel kunnen Fibonacci-retracements traders helpen bij het vinden van mogelijke draaipunten. Het zijn vooral het 38,20 %- en het 61,80 %-niveau die op de schaal van 0 tot 100 van belang zijn. Deze fungeren bij een reversal vaak als weerstands- of steunzones. De koersen draaien graag op deze niveaus en nemen de oorspronkelijke dagtrend weer op. We willen dit aan de hand van twee voorbeelden illustreren.

Olie-futures, 5-minuten grafiek

Fibonacci_1

Tradingplatform NanoTrader GRATIS testen

In het eerste voorbeeld zien we in het begin van de oliehandel een duidelijk stijgende trend. Het is cruciaal dat de trader de high en de low van de Europese ochtendhandel kan bepalen. Op basis van de low trekken we het Fibonacci-tool van links naar rechts tot aan de high. We verkrijgen hierbij automatisch de 6 Fibonacci-niveaus op de grafiek (blauwe horizontale lijnen).

Na de New York Open (kort na de high) zien we dat de markt corrigeert. De correctie bereikt uiteindelijk het 61.80%-niveau (groene rechthoek). Dit wordt een groot retracement genoemd, omdat hier alle mogelijkheden voor een correctie worden uitgeput. Eerst op dit niveau draait de markt weer en neemt de oorspronkelijke dagtrend weer op. Uiteindelijk werd er zelfs een nieuw hoogtepunt bereikt. Het 61,80%-niveau was dus het perfecte instapmoment voor de daytrader.

Olie futures, 5-minuten grafiek

Fibonacci_2

Tradingplatform NanoTrader GRATIS testen

Hetzelfde geldt voor een dalende tendens. Ook hier is het belangrijk om de high en de low voor de New York Open correct te bepalen. En ook hier moet de Fibonacci-tool van links naar rechts worden getrokken.

In dit voorbeeld corrigeerde de markt na de New York Open de dalende tendens van de Europese ochtend tot aan het 38,20%-niveau (rode rechthoek). Ook dit is een groot retracement. Dit niveau bleek dan tevens een uitstekende zone voor een verkoop-positie te zijn. De markt corrigeerde het retracement volledig tot aan het 100%-niveau (low van de ochtend).

De handel met Fibonacci-niveaus is geen exacte wetenschap. Natuurlijk letten traders ook wel op andere niveaus, zoals het 50%- of het 76,40%-level. Ze hebben echter niet het zelfde belang als de eerstgenoemde. Elke trader die regelmatig werkt met Fibonacci-retracements zal ervan versteld staan ​​hoe nauwkeurig de oliemarkt deze niveaus soms respecteert. De daytrader heeft hier in elk geval een uitstekend instrument om de vaak grillige bewegingen in de oliemarkt te meten.


Gratis orders futures trading.


 

Gratis webinars