Een eenvoudige opzet

Selecteer het juiste contract

Een trader in olie-futures moet ervoor zorgen dat hij/zij het respectievelijke juiste contract handelt, met name omdat de contracten maandelijks aflopen. De liquiditeit neemt een paar dagen voor de vervaldatum af. De oliehandelaren beginnen het volgende contract te traden.

Volume-pieken

Het hoogste volume wordt aan het begin en aan het einde van de handelsdag bereikt. In de ochtend in de zogenaamde „pre-market „ stromen de orders van de traders binnen in de markt die reageren op nieuws en gebeurtenissen van de nacht  (bijvoorbeeld in New York: nieuws uit Europa). Ook orders gebaseerd op de analyse van de gegevens van de vorige dag worden hier uitgevoerd.

De slotkoers van de vorige dag is relevant omdat op het einde veel orders in de markt komen die reageren op de prijsbewegingen van de voorbije handelsdag. De slotkoers fungeert dan als een soort referentie voor de volgende handelsuren.

Open Range Breakout

Aangezien de „pre-market“ een groter handelsvolume naar zich toe trekt hebben traders een strategie ontwikkeld die probeert te profiteren van het occasionele "explosieve" handelsvolume. De strategie is algemeen bekend onder de naam Open Range Breakout, omdat de trader op de uitbraak uit de range bij de opening handelt.

Eenvoudig setup

De setup is eenvoudig te begrijpen en bevat duidelijke regels voor de handel. De trader bakent op de 1 minuut-grafiek 5 minuten voor de opening de hoogste prijs (weerstand) en de laagste prijs (ondersteuning) van de markt af. Maar de ervaring leert dat het vaak beter is om 1 minuut na het openen van de markt te wachten om de piek of de low te bepalen (zie onderstaande afbeelding).

De volgende sessies worden als belangrijk geclassificeerd:

London Open: 02:00 a.m. 02:05 a.m. GMT (10.00 uur tot 10.05 uur)

New York Open: 07:55 a.m. 08:01 a.m. GMT (14.55 uur tot 15.01 uur)

New York Open Range Breakout, 1-minuut-grafiek

Open_range_1

Tradingplatform NanoTrader GRATIS testen

Het voorbeeld toont de Open Range Breakout-strategie heel duidelijk. We zien in de pre-market weinig beweging in de olie-futures. Om 15.00 uur precies ontstaat er een duidelijke piek naar beneden; dat is de reden waarom de trader dit moment beter afwacht. Deze low markeert dan de onderkant van de range aan $ 45,21. De top kon worden uitgemaakt aan $ 45,45 (blauwe lijnen).

Entry

De entry is 2 tics boven de high van de range (groene lijn) of 2 tics onder de low. Wij raden u aan met stop limiet-orders te werken aangezien de uitbraak soms hevig is (zoals in dit voorbeeld). Krijgt de trader een slechte uitvoering moet hij met meerdere tics slippage rekenen. Nadeel van deze methode is uiteraard dat de trader soms geen fill zal verkrijgen. Wie dit wil voorkomen, werkt dan beter met stop buy-orders.

Stop

De stop-loss wordt relatief dicht bij de instapprijs gezet. De trader gaat van een succesvolle uitbraak uit. In de regel volstaan 12-15 tics, afhankelijk van de volatiliteit in de markt (rode lijn).

Koersdoel

Sommige handelaren werken met koersdoelen van 20 tics. Indien er meer in zit kan dit koersdoel worden uitgebreid zoals in het voorbeeld. De trader moet bijvoorbeeld het potentieel van de New York sessie juist kunnen inschatten. Een vuistregel: heeft de future tijdens de Europese handel al een beweging van 120 tics achter de rug dan kiest men beter voor het koersdoel van 20 tics.

Alleen in trendmarkten traden

Het is een belangrijke ervaring van de oliehandelaren dat de Open Range Breakout meestal goed in trendmarkten werkt. In zijwaartse markten zijn er vaak „false breakouts“ (uitbraken die niet werken) en neemt men beter toevlucht tot andere strategieën.


Gratis orders futures trading.


 

Gratis webinars