Volatiliteit

Actieve beleggers hebben om succesvol te zijn een volatiele markt met een richting nodig. De ATR (Average True Range) is een nuttige indicator om de volatiliteit van de markt weer te geven.

De ATR geeft het koersbereik weer waarbinnen het financieel instrument zich beweegt. Als een index een dag-ATR van 100 punten heeft, betekent dat deze index makkelijk 100 punten kan bewegen in een dag.

Het begrijpen van volatiliteit is van cruciaal belang :

1/ De volatiliteit is niet statisch. Het evolueert in de tijd. Deze evoluties zijn vaak aanzienlijk.

2/ De volatiliteit verschilt van tijdsperiode tot tijdsperiode.

3/ Elke onderliggende waarde (markt indices, grondstoffen, ...) heeft een andere volatiliteit.

Als u handelt in een future met een onderliggende waarde die een aanzienlijke daling van de volatiliteit en / of die geen duidelijke richting heeft, is het misschien verstandig om in een andere future te gaan handelen.

De onderstaande tabel bevat zeer interessante gegevens. Het toont aan dat de volatiliteit niet statisch is. Inderdaad de volatiliteit op deze markt indices is bijna verdubbeld over een 2-jarige periode. Het laat ook zien dat niet alle indexen dezelfde volatiliteit hebben. Het is dus belangrijk te weten wat je handelt! Niet alle indices zijn hetzelfde.

volatiliteit

De onderstaande tabel is erg interessant. Het vergelijkt de volatiliteit van de Duitse DAX-index in verschillende time frames. Het geeft een idee waarmee de index kan evolueren in deze verschillende time frames.

volatiliteit_dax

Kennis van deze informatie over de index, die u wilt handelen is absoluut cruciaal. Waarom? Omdat het helpt je winst doelstellingen en stops voor uw open posities te bepalen.  Zet uw stop te strak en de natuurlijke beweging van de index zal u uitstoppen. Als u bv. handelt op de Dax-future in een 10-minuten time frame met stops van 3 of 5 punten op deze index, wordt u onnodig uit gestopt.

Het tradingplatform  NanoTrader ( gratis demo) laat  toe een stop en winstdoel te bepalen op basis van de ATR. Bv.  een stop op ¼ van de ATR en een winstdoel op ¾ van de ATR.

Het plaatsen van stops op afstanden die geen rekening houden met de natuurlijke bewegingen van de future is een typische beginnersfout, die gemakkelijk kan worden vermeden door het kennen van de volatiliteit van de future.

Beleggers die future contracten willen handelen moeten  zeker vooraf de volatiliteit  kennen van hun onderliggende waarden.  Het is eveneens aan te raden om geregeld de volatiliteit te meten door gebruik te maken van de ATR om vast te stellen of de volatiliteit van hun futures stijgt of daalt.


Gratis orders futures trading.


 

Gratis webinars