De vallende wig, een interessant koerspatroon

Uitstekende statistische data

Thomas N. Bulkowski beschrijft in zijn standaardwerk „Encyclopedia of Chart Patterns“ de vallende wig als een uitstekend patroon binnen de technische analyse dat de moeite waard is om te traden. In tegenstelling tot de stijgende wig gaat de vallende maar 10 % van de keren in de fout volgens Bulkowskis onderzoek. En er is meer. In 88% van de gevallen bereikt het patroon ook zijn koersdoel. Dit zijn natuurlijk uitstekende cijfers. Het is dus de moeite waard bij dit koerspatroon even stil te staan. Zoals u misschien al kon vermoeden, duikt dit patroon jammer genoeg niet zo vaak op.

Een naar beneden gerichte trechter

Er zijn maar een paar kenmerken nodig om een vallende wig te identificeren op een grafiek. De wig kan worden beschouwd als een consolidatiepatroon in een stijgende trend. Twee trendlijnen omvatten het koersgebeuren en alle twee zijn naar beneden gericht. De twee lijnen snijden elkaar aan het einde van de formatie. De koersen schommelen tussen de twee trendlijnen heen en weer. Er zijn tenminste vijf aanrakingen nodig om van een geldig patroon te kunnen spreken. Het patroon toont ook meerdere vallende bodems en toppen die uiteindelijk convergeren.

EUR/JPY 4-uur-grafiek

vallende wig

In het voorbeeld zien we een duidelijk stijgende trend in het valutapaar EUR/JPY. Rond het niveau van 104 begint de consolidatie die zich verder als een vallende wig ontpopt. De voorwaarde werd vervuld. Er waren drie aanrakingen aan de onderste trendlijn (blauwe kringen) en twee aan de bovenste. Bij de derde aanraking aan de bovenlijn (rode kring) begint de uitbraak en dus de verderzetting van de trend. Dit is het koopsignaal waarop de trader zit te wachten. Er was een winst van goed 100 pips mogelijk.

Waarom vallen de koersen in een wig?

Na een sterke stijging komen de koersen vaak even op adem. Er zijn beleggers die winst nemen zodat de koersen even vallen. Dan worden ze weer opgevangen door traders die nog niet in de trend zitten of bijkopen. Een tijdlang schommelt de markt op die manier heen en weer in een bandbreedte die steeds maar nauwer wordt. Het lijkt alsof niemand meer geïnteresseerd is. Bij aandelen kan men vaak ook zien dat het omzetvolume sterk daalt in deze periode. 

Een springveer voor winst 

Het zou echter een fout zijn de vallende wig als een teken van zwakte te zien. Integendeel. Het lijkt erop dat de koersen steeds meer worden samengedrukt in een eng korset. Maar het is precies dit fenomeen dat het geoefende oog van de technische analist herkent als een springveer die de markt naar veel hogere koersen kan katapulteren, wat dan in de meeste gevallen ook gebeurt.  


Gratis orders futures trading.


 

Gratis webinars