Een universele scalping-strategie
Scalping is een trading-stijl die probeert met de hoogst mogelijke precisie, kleine (en meestal zeer korte) trades uit te voeren. Het uitgangspunt van deze strategie is dat kleine bewegingen beter voorspelbaar zijn dan grote. Het risico is zeer beperkt, omdat scalpers met nauwe stops werken. De winst wordt gegenereerd door de cumulatieve opeenvolging van kleine winsten. De Franse Trader Stéphane Ceaux-Dutheil heeft een eigen scalping-strategie ontwikkeld die van toepassing is op verschillende markten. We hebben de strategie getest.
CAC40 5-minuten-grafiek
Koop- en verkoop-signalen worden gegenereerd op de 5-minuten-grafiek. Het systeem gebruikt een candle-grafiek, voortschrijdende gemiddelden, Bollinger bands, en rode en blauwe SCD bands die als koerskanaal dienen. In dit voorbeeld raakte de prijs de 15 EMA (rode pijl) en sprong terug in de richting van de trend. We zien dat de achtergrond rood gekleurd werd op het moment dat het signaal wordt weergegeven. De trades worden echter niet hier uitgevoerd, maar op een 12-seconden-grafiek.
CAC40 12-seconden-grafiek
Zodra het signaal is gegenereerd op de 5 minuten grafiek, maakt de trader de 12-seconden-grafiek open. In het geval van een verkoopssignaal krijgen de volgende 25 12-seconden-kaarsen een rode achtergrond. Voor een bearish signaal moet de koers de 3 moving averages kruisen en eronder sluiten (rode pijl). De short-positie werd uitgevoerd bij 5069. Ceaux-Dutheil werkt met bracket-orders, die op gelijke afstand van de instapprijs worden gezet (rode lijn boven is de stop, groene onderaan is het koersdoel). Een paar minuten later werd het koersdoel bereikt (blauwe pijl). De Trade leverde een winst van 4 punten in de CAC40 op.
Profit-stop ratio
Gebruikt de Trader deze stop-profit-ratio (namelijk: 1:1) moet de hitrate boven 50% liggen om winstgevend te kunnen scalpen. Het systeem biedt echter de mogelijkheid om deze verhouding te wijzigen naar bijvoorbeeld 1: 2. Dan is het koersdoel twee keer zo ver weg van de instapprijs dan de stop.
Weinig signalen
Bij het testen van deze strategie stelden we vast dat er slechts een paar signalen in de loop van een handelsdag werden gegenereerd. Dit is nogal ongebruikelijk voor een scalping-systeem. Want de sterkte van scalping is juist een heel aantal precieze trades op een rij uit te voeren. Dit wordt bij Ceaux-Dutheil gecompenseerd doordat een aantal indices en valuta's en zelfs aandelen gelijktijdig op signalen worden gescreend. Het systeem gebruikt daarvoor een instrument dat Live Table heet. Dit is in staat een groot aantal financiële instrumenten op potentiële trading signalen te screenen. Een akoestisch alarm waarschuwt de trader dat een dergelijk signaal is opgedoken. Dit klinkt praktisch. De trader hoeft slechts te wachten tot de Live Table een signaal meldt. Eerst dan wordt hij actief.
In de praktijk betekent dit natuurlijk dat de trader steeds weer 'nieuwe' markten scalpt. Dit kan natuurlijk functioneren. Nadeel van deze methode is dat de trader nooit echt grondig één markt leert kennen. Natuurlijk kan hij zich specialiseren. Bijvoorbeeld op de CAC40, de DAX en de EUR/USD. Maar ook hier leverde de test maar weinig signalen op. Op sommige dagen helemaal geen. Vaak duiken de signalen in meerdere instrumenten tegelijkertijd op door de hoge correlatie van de markten van vandaag. Dan moet de trader kiezen welke markt hij wil gaan traden.
Conclusie
Wie met de scalping-strategie van Stéphane Ceaux-Dutheil wil werken, moet het systeem grondig testen. Er moet niet alleen aandacht worden besteed aan de winstgevendheid die waarschijnlijk verschillend zal zijn voor elke trader, maar de vraag moet worden gesteld of het systeem praktisch haalbaar is. De trader moet er zich van bewust zijn dat hij in tal van verschillende markten handelt, in plaats van zich op één markt te concentreren.
De volledige beschrijving van de strategie vindt u hier: