Daytrading in de Mini-FDAX met Pivot Points
Een Pivot wordt algemeen beschreven als het midden van elk rotatiesysteem. Aangezien de beurs een dergelijk systeem is, is het zinvol om strategieën te ontwikkelen die rond de zogenaamde Pivot Points draaien. Pivot Points worden berekend door het bepalen van de Open, High, Low en Close van de vorige dag. Het uitgangspunt van de pivot-analyse luidt: koersen boven de PP (pivot point) zijn bullish, onder de PP bearish.
Steun en weerstand
Van bijzonder belang zijn de zogenaamde R1-R3 (resist 1 tot resist 3) en S1-S3-levels (support 1 tot support3). Deze worden in de meeste trading-platformen automatisch berekend en voor de betreffende handelsdag als horizontale lijnen op de grafiek getekend. De support-levels zijn hierbij potentiële steun-niveaus waar de koersen regelmatig weer naar boven draaien. Resist-levels fungeren vaak als weerstand. Ze zijn goede niveaus voor het sluiten van long-posities of het ingaan van short-posities. We hebben de Pivot Points als praktisch trading-instrument bekeken in de eerste handelsdagen van de nieuwe mini-DAX futures .
Mini-DAX futures, 5-minuten-grafiek van donderdag 29 oktober 2015
Bron: tradingplatform NanoTrader Full
29 oktober was de tweede handelsdag in de Mini-DAX en begon met een kleine down-gap in de pre-market. Tegen de opening van de aandelenmarkt in Frankfurt om 9u00 vond de DAX enige steun aan het pivot point zelf (10.842 punten). In de regel is het pivot point geen goed instapmoment voor koop-posities. Veel betrouwbaarder is de S1, waar de DAX rond ongeveer 13u00 aankwam (eerste groene pijl). Toch werd het koersdoel (pivot point) niet bereikt bij de beginnende correctie-beweging. Dit suggereerde een zekere zwakte of althans een zijwaartse trend. Dit was dan ook te verwachten na de sterke koopgolven van de voorafgaande dagen. De daaropvolgende koop-signalen (groene pijl 2 en 3) op de R1 waren van mindere kwaliteit. De eerste aanraking is meestal de beste
Mini-DAX futures, 5-minuten-grafiek van vrijdag 30 oktober 2015
Bron: tradingplatform NanoTrader Full
Op 30 oktober opende de mini-DAX-futures iets boven het pivot point aan 10812 punten. Er kwam dan een geldig verkoop-signaal tegen 10u40 (rode pijl) met koersdoel S1. Dit doel werd niet bereikt en de DAX kroop dan in een vrij lusteloze handel weer naar het pivot point. Hier ging de futures lang onbeslist zijwaarts, wat tal van valse signalen opleverde (gele zone op de grafiek). Dit illustreert opnieuw het feit dat het vaak beter is om op vrijdagmiddag met de handel te stoppen.
Mini-DAX futures, 5-minuten-grafiek van maandag 2 november 2015
Bron: tradingplatform NanoTrader Full
Op maandag 2 november opende de Mini-DAX opnieuw met een down-gap, die de futures net iets onder de S1 voerde. Bij de markt-opening van de aandelenmarkt om 9u00 veroverden de futures dit niveau onmiddellijk terug (groene pijl). Dit was een eerste indicatie voor de vastberadenheid van de stieren om gebruik te maken van de down-gap om nog eens goedkoop in de markt te komen. Na korte tijd werd het pivot point aan 10.817 bereikt en zonder noemenswaardige weerstand overwonnen. Ook dit feit kon worden geinterpreteerd als een indicatie voor de sterkte van de kopers. Eerst aan de R1 was er wat winstname.
Kort daarna was ook de R1 geschiedenis. Het volgende doel was dan R2, dat vervolgens werd gehaald. Trenddagen zijn moeilijk op voorhand te voorspellen, maar de handelsactiviteiten rond de Pivots Points kunnen aanwijzingen geven, wat op 2 november zeker het geval was. Deze trendtag in de mini-DAX illustreert hoe de Pivot Points zowel als instap als ook als koersdoel kunnen worden gebruikt.