Verschillende strategieën voor beren- en stieren-markten
De HOLP-strategie van de Amerikaanse trader John F. Carter genereert alleen koopsignalen, terwijl de LOHP-strategie uitsluitend verkoopsignalen genereert. Beide strategieën zijn op een analoge manier geconstrueerd. Carter adviseert om de HOLP-strategie alleen in stierenmarkten te verhandelen. In berenmarkten alleen de LOHP-strategie. Beide strategieën zijn typische omkeer-strategieën. Ze proberen het tijdpunt te bepalen waarop een trend van richting keert. Carter verhandelt hiermee alle beschikbare markten op een daggrafiek. Hij adviseert echter ook om met kortere tijdseenheden zoals met de 60-minuten-grafiek te experimenteren. We hebben enkele test op de HOLP-strategie doorgevoerd.
Dow Jones daggrafiek
Dit voorbeeld illustreert Carter's aanpak. De roze lijn volgt de highs van de dalende kaarsen (links op de grafiek) tot dat de markt een slotkoers boven de lijn neerzet. Dan opende het systeem vervolgens een positie bij de opening van de volgende dag aan 16.605 punten (groene pijl). Het systeem werkt niet met een koersdoel maar met een stop die op de low van de voorlaatste kaars volgt. In het ideale geval creëert dit een trailing-effect zoals in dit voorbeeld. De positie werd eerst pas meer dan een maand later gesloten aan 17.788,50 punten (blauwe pijl). De winst bedroeg 1183 punten.
Dow Jones backtest, 18.09.2012-15.05.2015
We hebben een test uitgevoerd op de Dow Jones voor de periode 2012-2015 tijdens dewelke zich de Dow in een stierenmarkt bevond. In deze periode kon het systeem 2.212,30 punten winst maken. Gezien de drawdown van 485 punten is dit een goed resultaat. De hitrate was 51.85%. De winst factor was met 2.01 zeer goed (groene pijl). De gemiddelde winst (groen) lag significant hoger dan het gemiddeld verlies (rood).
Bij het bestuderen van de resultaten op de grafiek stelden we echter vast dat het systeem niet altijd van alle belangrijke opwaartse bewegingen kon profiteren. Bovendien genereerde het systeem vaker koopsignalen tijdens correctie-periodes. Dit verwarde ons aanvankelijk, maar bij nader onderzoek stelden we vast dat de strategie altijd consequent volgens zijn eigen regels had gehandeld.
Deze tekortkoming merkten we echter ook in andere markten zoals de DAX en de CAC40 op. Hier waren de resultaten voor dezelfde periode niet goed. Hoewel we alleen longposities toelieten kon de strategie bijvoorbeeld geen winst boeken in de sterke DAX van de afgelopen jaren.
EUR/USD equity-grafiek, uurgrafiek
Een andere test in de uurgrafiek op de EUR/USD voor de periode 08.03.2015 tot 15.06.2015 leverde dan weer goede resultaten op zoals de equity-grafiek duidelijk laat zien.
Conclusie:
De HOLP-strategie van John F. Carter ontwikkelt haar optimaal effect indien de trader erin slaagt ze "op het juiste moment" te gebruiken. Maar dit is zoals genoegzaam bekend nu één van de grootste problemen op de beurs: wanneer begint een trend en wanneer is hij ten einde of wordt hij gecorrigeerd? Carter laat het helaas aan de trader over om dit uit te vinden. Het is derhalve moeilijk om de werkelijke meerwaarde van deze strategie te toetsen.
Het is echter mogelijk om verschillende markten met deze aanpak gelijktijdig te tracken. De trader filtert dan die markten die op dit ogenblik de beste resultaten opleveren. In combinatie met de analoge LOHP-strategie voor dalende markten kan op die manier misschien een winstgevende algemene strategie worden ontwikkeld. Maar we raden wel aan voldoende tests door te voeren vooraleer u de twee strategieën met echt geld gaat handelen. Voor beginners zijn Carter’s strategieën derhalve niet aanbevolen.
De volledige beschrijving van de strategie vindt u hier: