De Mini Dax future traden (1)

Mini-FDAX

Nee, dit keer is het geen gerucht. De derivatenbeurs Eurex, dat ook het grote FDAX contract en de Bund futures op zijn listing heeft, wil vanaf 28 oktober van dit jaar een mini-futures-contract op de DAX invoeren. Deze futures zal zich weliswaar aan de FDAX oriënteren maar krijgt zijn eigen contract-specificaties. De waarde van het contract zal 5 euro per indexpunt zijn. De grootte is dus  slechts een vijfde van de FDAX-futures.

Tick-grootte van 1 punt

De minimale prijsverandering van de mini-DAX-futures (symbool FDXM) zal niet zoals het grote contract 0,5 punten zijn maar precies één indexpunt. Hiermee is de mini-DAX iets duurder dan de FDAX. Maar voor de mini is er slechts een derde van de marginverplichting vereist. De exchange fee bedraagt ​​slechts 0,20 Euro per lot in plaats van € 0,50 op de FDAX. Net als alle andere index-derivaten wordt de mini contant verrekend. Het nieuwe product zal verhandelbaar zijn van 08:00 tot 22:00 uur MEZ.

Innovatie die al lang op zich laat wachten

Het is niet de eerste keer dat er sprake is van de invoering van een dergelijk contract. Al jaren vragen en wensen traders dat de Eurex eindelijk actief wordt  en een vergelijkbaar commerciële productaanbod op de DAX invoert zoals dit in de Verenigde Staten al lang geleden met de E-Mini of de mini-Dow gebeurde. De pure grootte van het standaardcontract op de DAX maakte het  vele handelaren onmogelijk om in deze futures te traden. En zeker nadat de DAX de kaap van 10.000 indexpunten had veroverd was een redelijk risicomanagement voor vele kleine beleggers niet haalbaar.

Particuliere beleggers traden CFD's op de DAX

Veel particuliere traders hadden derhalve de futureshandel de rug toegekeerd en handelden de DAX met Turbo´s of CFD's. Naast de EUR/USD, de AEX en de CAC40 behoren derivatieve instrumenten op de DAX tot de meest populaire trading-vehikels van tal van particuliere beleggers. Mogelijks heeft de Eurex deze doelgroep in gedachten bij de invoering van het contract. Ze had, op het zachtst gezegd, wel wat eerder op het idee kunnen komen.

Doelgroep: semi-professionele handelaren

"De nieuwe mini DAX-futures gaat samen met de bestaande DAX futures in op de behoeften van onze klanten naar een nauwkeuriger fine-tuning van hun hedging-transacties", klinkt het vanuit de Eurex. "Tegelijkertijd is hij ook gericht op semi-professionele beleggers, die DAX-beleggingen als gevolg van de grootte van de DAX futures momenteel voornamelijk in OTC-instrumenten zoals CFD's doorvoeren."

Gebrek aan liquiditeit in de FDAX

Een andere reden waarom heel wat traders de FDAX meden was het gebrek aan liquiditeit in de grote FDAX. Men kan het contract daarom niet altijd technisch zuiver traden. Daarom gaven veel handelaren de voorkeur aan de Eurostoxx50 futures (FESX) of de Bund Future (FGBL), contracten, die tot de meest actief verhandelde futures wereldwijd behoren.

Start op 28 oktober

Of de Eurex er in slaagt tenminste een deel van de doelgroep voor de Mini-DAX te winnen valt af te wachten. Voldoende diepte van het orderboek, een snelle uitvoering en weinig slippage zou dit doel zeker helpen bevorderen. Bij de marktintroductie biedt de Eurex een "designated market making-programma" aan om een liquide orderboek vanaf het allereerste begin te garanderen. Verschillende marktdeelnemers op de Eurex hebben al interesse getoond in dit programma. We mogen dus nieuwsgierig zijn.


Gratis orders futures trading.


 

Gratis webinars