Break out Big candle, een daytrading-strategie

Breakouts werken niet?

Break-out-strategieën werden in de laatste jaren sterk bekritiseerd. Uitbraken werken niet meer, heet het dan, of er zijn teveel false-breakouts, veelal door de algoritmische computerhandel veroorzaakt. Daar is zeker een deel van waar. Heel wat traders geven na een tijdje breakout-trading gefrustreerd op, vooral op de forex. Het probleem is echter dat vaak niet precies genoeg gedefinieerd wordt wanneer we het met een echte uitbraak te doen hebben en wanneer niet. De break-out Big Candle probeert een oplossing voor dit probleem te geven.

Deze strategie levert slechts een signaal wanneer er een significante verandering in de volatiliteit van een waarde optreedt. De actuele koersbeweging wordt met de recente marktbeweging aan de hand van de average true range-indicator (ATR) vergeleken. We hebben de strategie op een aantal markten getest.

EUR/USD, 10-minuten-grafiek

EURUSD_1

Dit voorbeeld uit de EUR/USD illustreert de problematiek van de meeste break-out-strategieën zeer goed. In het midden van de grafiek is een grote bullische candle te zien die na een voorafgaande consolidatie-periode optreedt. Het systeem identificeert deze candle terecht als uitbraak en gaat dan long bij de volgende candle op 1,2470 (groene pijl). De rode lijn onderaan is de meelopende trailing-stop op veilige afstand. Het koersdoel is de groene streep helemaal bovenaan. Maar er is ook een time-stop ingebouwd die de positie na 60 minuten bij 1,2461 sluit (rode pijl), een klein verlies van 9 pips.  De strategie identificeert de uitbraak correct maar de longpositie wordt gekocht nadat de move al weer voorbij is. Het kan echter ook anders:

DAX, 10-minuten-grafiek

DAX_2

In dit voorbeeld in de DAX-future bereiken de koersen wel degelijk het take-profit-level (groene pijl bovenaan). De grote Candle in het midden van de grafiek wordt correct als uitbraak en als significante verandering in de volatiliteit geïdentificeerd. De achtergrond van de candle wordt ook donkergroen. Het systeem signaliseert dus een sterk bullisch sentiment.

Evaluatie BO Big Candle 2 maand

eval_DAX

We geven grif toe dat we eerst sceptisch waren of deze strategie wel zou werken. De evaluatie van de laatste 2 maand in de DAX-future resulteerde weliswaar in een winst van 2050 euro maar de profit factor van 1.17 leek ons toch wel fragiel. Bovendien was het gemiddelde verlies (rood rechthoekje) groter dan de gemiddelde winst (groen rechthoekje). Dit betekent dat je een hoge hitrate nodig hebt om winst te maken (groene pijl). We wilden het echt weten en deden een backtest op de DAX voor een periode van de laatste 10 jaar.

DAX, Backtest 2004-2014 Breakout Big Candle

eval_DAX_2

De backtest van de laatste 10 jaar op de DAX-Future kon daarentegen wel overtuigen. De profit-factor is hoger: 1.30 (groene pijl). De gemiddelde winst is hoger dan het gemiddeld verlies. Maar nog indrukwekkender leek ons de zeer geringe maximale (!) drawdown van 8575 Euro op een gezamelijk winst van 163.637.50 Euro! Dit duidt toch wel aan dat de kapitaalgroei bij deze strategie zeer stabiel en zonder al te grote verliesreeksen verloopt..

Equity Curve Backtest op de DAX-future

DAX_equity_curve

Conclusie:

De Break out Big Candle is een zeer robuuste strategie die we zowel beginners als ook gevorderde traders kunnen aanbevelen. Belangrijk is echter wel dat men de backtests van elke markt grondig bestudeert. De resultaten op de EUR/USD zijn lang niet zo overtuigend als op de DAX. Op de DAX-future bekoort de zeer kleine drawdown. Dit is precies wat professionele traders doen: ze handelen niet de strategie met de hoogste winst, maar ze hefbomen strategieën met de kleinste drawdown.

De volledige beschrijving van deze strategie vindt u hier:

Futures

 


Gratis orders futures trading.


 

Gratis webinars