Werken met Moving Averages

Wanneer is er een trend?

Het is voor beginnende traders niet gemakkelijk preciese entries te vinden, laat staan objectieve criteria voor exits. Heel wat traders werken zonder vaste regels met alle gevolgen van dien. Het is trouwens ook voor professionals niet altijd eenvoudig vast te stellen of zich een aandeel of een markt in een stijgende (of vallende) trend bevindt of niet. En trends heb je nodig om geld te verdienen op de beurs. Geen trend betekent: de markt gaat nergens heen. Dus verdient de trader ook geen geld.

De inzet van een filter

Heel wat traders gebruiken daarom graag een filter om te bepalen of een markt in de lift zit of niet. Dit is in de technische analyse een hulpmiddel om vertrouwen te krijgen in een koopsignaal. Als dit gebeurt dan ... Op die manier verkrijg je objectieve regels voor koop- of verkoopsignalen. Men wacht bijvoorbeeld totdat de prijs van een aandeel boven een voortschrijdend gemiddelde (moving average) noteert om het aandeel te kopen.

 

Ebay, daggrafiek

ebay

In het voorbeeld zien we hoe het aandeel van ebay links op de grafiek onder het 50-daagse voortschrijdend gemiddelde noteert (oranje lijn). Maar einde juli is er plots een slotkoers boven dit gemiddelde (geel rechthoekje links). Dit kon dus door een belegger als koopsignaal worden geïnterpreteerd. Een lonende trade! Eerst einde december van het zelfde jaar was er voor het eerst een slotkoers onder het gemiddelde. Tijd om winst te nemen. Ebay stond dan wel 8 $ hoger. 

Verandering in het momentum

Dit signaal is dus een typische “crossover” en heeft in zijn eenvoud het voordeel dat het elke subjectieve interpretatie uitsluit. Een slotkoers boven het gemiddelde duidt op een verandering van het momentum in het aandeel zoals een slotkoers eronder ook. Het is één van de meest gebruikelijke basisstrategieën in de technische analyse.

Verdere crossovers

Natuurlijk volstaat één filter voor sommige traders niet als een geldig signaalgever voor een trade. Een tweede mogelijkheid bestaat erin met twee verschillende voortschrijdende gemiddelden te werken. Een lange termijn gemiddelde (bijvoorbeeld 50 dagen) en een korte termijn gemiddelde (bijvoorbeeld 20 dagen). Een koopsignaal ontstaat als het korte termijn gemiddelde het lange termijn gemiddelde naar boven kruist (crossover). Een verkoopsignaal hebben we dan natuurlijk in het omgekeerde geval. Ook hier is het voordeel de absolute objectiviteit van de signalen.

 

Apple, daggrafiek

apple

 

In het voorbeeld van het aandeel apple zien we hoe het 20-daagse gemiddelde het 50-daagse gemiddelde naar beneden kruist einde oktober 2012. Een verkoopsignaal dat de moeite waard was. Eerst in mei 2013 kruiste het 20-daagse gemiddelde opnieuw het 50-daagse gemiddelde naar boven, 200 $ lager. 

Verliessignalen

We willen echter niet verzwijgen dat er ook bij deze eenvoudige methode ongeldige signalen ontstaan, vooral in zijwaartse markten. In de regel verliezen traders die met deze methode werken geld in deze fases. Vandaar het belang de rit volledig uit te rijden als u goed zit en een zeer lucratief signaal verkrijgt. De winnaars compenseren dan wel degelijk de paar kleine verliezers.