Futures handelen op de Eurex

De EUREX, de grootste termijnbeurs wereldwijd

De European Exchange, kort Eurex, is een termijnbeurs voor derivatieve producten (financiële derivaten). De beurs werd in 1998 opgericht door een samenwerkingsovereenkomst (letter of intent) tussen de Deutsche Terminbörse (DTB) en de Zwitserse SOFFEX (Swiss Options and Financial Futures Exchange). Doel van de samenwerking was een gemeenschappelijk handels- en clearingsplatform voor derivatieve producten te ontwikkelen. Dit platform was van het begin af aan als volledig electronisch geconcipieerd. Dit was voor die tijd een revolutionair en nieuw idee! Enkele jaren later was de EUREX de grootste termijnbeurs ter wereld..

Handelsuren aan de EUREX

De handelsdag op de EUREX begint normaal gezien om 7.30 uur en eindigt om 22.00 uur. Hij is in drie fasen ingedeeld: Pre-Trading, Trading en Post-Trading.

Deze drie fasen zijn weliswaar geldig voor alle contracten en producten van de EUREX maar er bestaan voor bepaalde markten bijzondere handelstijden die natuurlijk met het specifieke van de onderliggende waarde te maken hebben.

Hier ziet u de handelstijden voor de drie belangrijkste futures-contracten op de EUREX:

Euro-Bund-Futures (FGBL): van           08:00 tot 22:00   

DAX-Futures (FDAX): van 07:50 tot 22:00

EURO STOXX 50 Index Futures (FESX): van 07:50 tot 22:00

Einde looptijd

Ten laatste aan het einde van de looptijd van het future-contract moet er een levering (bij grondstoffen-futures) of een betaling (cash settlement) plaatsvinden. De EUREX is een beurs uitsluitend voor financiële futures. Daarom wordt het prijsverschil afgerekend in de vorm van betaling in geld. Heeft men bijvoorbeeld de DAX-future gekocht en deze is gestegen dan ontvangt men het verschil in geld en niet de onderliggende waarde.

Heksensabbat

Vier keer per jaar is er een grote vervaldag voor futures, meestal op de derde vrijdag van de derde maand van een kwartaal. Dan is er de expiratie voor o.a. het actuele FDAX-contract en de de FESX (het future-contract op de EURO STOXX 50). Aangezien dit gepaard gaat met hoge omzet in de contracten en soms ook wel met hevige schommelingen wordt deze dag ook de grote heksensabbat genoemd.

Uitstekende instrumenten voor daytrading

De drie grote futures-contracten, FDAX, FESX en Bund, zijn uitstekende instrumenten voor actieve daytraders. De enorme liquiditeit in deze markten garanderen uiterst snelle transacties die in minder dan een seconde worden uitgevoerd. Alleen op 25 april werden er in de eurostox50-future (FESX) 942.390  contracten verhandeld. Aangezien de tickwaarde per contract hier slechts 10 euro bedraagt is de FESX een uitstekend handelsintrument voor futures-beginnelingen. Dit contract is trouwens minder volatiel dan de FDAX.

Bund Future

Ook de bund future (de future op de tienjarige Duitse staatsobligaties) is voor beginnende daytraders een interessante markt. Heel wat future-traders handelen precies FESX en Bund. Ze zijn trouwens uitstekende instrumenten om te scalpen. Vele traders handelen hier op 2 of 3 tics. Doet u dit succesvol met 5 of 10 contracten kan deze handel maandelijks zeer goede inkomsten opleveren.

Gratis webinars