De Cup and Handle-formatie

Een bullisch voortzettingspatroon

Één van de meest interessante grafiek-formaties in de technische analyse is zeker de Cup and Handle-formatie, of, als u wil, het koffiekopje.. De formatie duikt weliswaar niet zo vaak op, maar het is de moeite waard dit patroon te kennen én op te handelen. Het behoort tot de sterke bullische voortzettingspatronen. Het was William O'Neil die de formatie de eerste keer beschreef in zijn standaardwerk, How to Make Money in Stocks (1988).

Op hogere timeframes

Vanzelfsprekend duikt het “kopje” op alle tijdsniveaus op, dus zowel op week-en daggrafieken als ook intraday op de kortere timeframes. De ervaring leert echter dat dit patroon vooral betrouwbaar is op de hogere timeframes, dus op de dag- en de week-grafieken.

U-vorm

De formatie ziet er inderdaad uit als een koffiekopje. Belangrijk is echter dat de bodem niet te diep is en niet V-vormig. Veeleer een lang uitgestrekte U-vorm kenmerkt dit patroon. Afgesloten is de formatie eerst, als er aan het kopje ook een oor wordt gevormd. Nadat de koersen opnieuw zijn gestegen, vallen ze nog eens enkele weken (oor-vorming). Bij een break naar boven uit deze korte correctie ontstaat het eigenlijke koop-signaal. De Cup-and Handle-formatie is dan ook de voorbode van een volgende grotere opwaartse beweging. Het is dus de moeite waard te wachten!

 

Cup- and Handle-formatie in het aandeel Celgene

Celgene

In het voorbeeld ziet u een weekgrafiek van het aandeel Celgene dat aan de Nasdaq gekoppeld is. Duidelijk te zien is dat Celgene in maart 2012 een voorlopige high vormde bij 80$. Maar in de daaropvolgende maanden corrigeerde de koers zich in een U-vormige boog en bereikte in september 2012 opnieuw het niveau van 80$. Dit was echter nog niet het einde van de consolidatie. Het oor moest nog worden gevormd! En dat deed Celgene zoals in het boekje! Vijf weken lang vormde het aandeel een pullback en viel terug op ca 72 $. Dit kon men als een klein neerwaarts trendkanaal (blauwe lijnen)op de grafiek volgen. De uitbraak uit dit kanaal was dan het definieve koopsignaal. Sindsdien kon met dit aandeel meer dan 70 $ per verdiend worden! Een lonende belegging!  

Criteria voor een Cup and Handle 

De reden waarom een aandeel dit specifiek patroon vormt is niet echt bekend. Sinds O` Neil de formatie in zijn boek besprak, vinden zijn volgelingen de formatie overal en traden hierop. Je kan dus hier wel degelijk van een self fulfilling prophecy spreken. We houden echter nog eens de belangrijkste criteria vast:

1. Vooraf is er altijd een waarneembare trend in de vorm van een duidelijke opwaartse beweging die zich nog niet in een rijp stadium bevindt!

2. Het kopje moet de vorm van een U hebben.

3. De “diepte” van het kopje is het liefst een retracement van ca 1/3 van de voorafgaande beweging.

4. Het oor, de pullback dus na de nieuwe high is een finale pullback dat meestal een derde van de hoogte van het kopje vormt. Hoe smaller het retracement hoe bullischer de breakout.

5. De duur van het “kopje” kan van 1 tot 6 maanden gaan. Het oor duurt in de regel 1-4 weken.

6. Koersdoel wordt berekend door de afstand van de rechte piek van het kopje met de bodem ervan te meten. Vaak overtreft de formatie echter het koersdoel zoals in het voorbeeld bovenaan.